Lekker met dit gure weer! Deze soep heb ik zojuist weer eens gemaakt. Dit is een zéér goed gevulde en complete, zeer gezonde, maaltijdsoep die ook barst van de smaken. Heerlijk in een kom met vers warm stokbrood met kruidenboter voor de openhaard en bij de TV eten. Ook in de winter maak ik hem vaak en is ronduit een gezonde, magere, vitamine boost waar je lekker vol van raakt, warm van wordt en bijzonder lekker smaakt. Het is even werk, wel leuk werk, maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Probeer hem zelf zou ik denken. Ook de kleintjes smullen hiervan en zo leer je ze wel op de makkelijke manier groente naar binnen te krijgen, niet onbelangrijk.
- 1 runderschenkeltje
- 250 gr verse runderpoulet
- 250 gr mager rundergehakt
- 2 dikke prei stengels
- 2 mooie winterpenen
- 3 bosuitjes
- 2 vleestomaten
- 125 gr champignons of kastanje champignons
- Blikje tomatenpuree
- 1 Bosje verse peterselie 15 gr
- 1 bosje verse selderij 15 gr
- Paar handjes baby schelpjes pasta of vermicelli
- 2 ½ – 3 liter water
- Zeezout
- Zwarte peper (voor wat meer pit, hoeft niet)
- 2 tabletten tuinkruidenbouillon
- 2 tabletten runderbouillon
Was alle groente, de tomaat, champignons en bosuitjes en snij ze fijn in plakjes of julienne. Doe in een roestvrijstalen bak en bewaar. Snipper de peterselie en de selderij. Neem rundergehakt, beetje peper/zout en rol alvast balletjes. Neem een grote kookpan, soeppan of snelkookpan en vul die met het water. Doe de runderschenkel er in en de runderpoulet en de bouillonblokjes. Trek nu in dik een uur een heerlijke bouillon met deksel er op. Voeg na 3 kwartier ook de balletjes vast toe, kunnen ze mee garen en ook smaak afgeven. Verwijder dan het bot, breng aan de kook en voeg alle groente, de schelpjes of vermicelli, blikje tomatenpuree en de kruiden toe. Laat nu nog 20 minuten door pruttelen zodat de groente gaar kan worden. Nu proeven en als het eventueel wat flauw is nog een beetje zout (of maggi) toevoegen. Eet smakelijk ! Lekker met vers, warm stokbrood en kruidenboter of een beetje Franse kaas.
ik maak wekelijks verse soep (groentesoep-kippensoep-goulaschsoep-vissoep- enz) maar als ik soepvlees getrokken heb gaat bij mij altijd de bouillon door een koffie filter zodat het vet hierin achter blijft.
Ik heb vandaag de tomaten-groentesoep gemaakt, en hij is echt verrukkelijk!! wat een heerlijke smaken zeg! wel heb ik twee kleine blikjes tomatenpuree gebruikt i.p.v 1.,maar echt om je vingers bij af te likken! Dank je wel voor dit heerlijke recept!