Hollandsche pot op zijn best! – Eigenlijk zijn we er gek op. Gewone Hollandse pot. Zeker met deze ijzige kou en modderige sneeuw krijgen we weer trek in een stevige hap. Hollands glorie op zijn best. Niets is meer puur Nederland dan een gekookte aardappel, gehaktbal en sperzieboontjes. Ook van Hollandse bodem en in alle opzichten puur Nederlands is de nieuwe film van veelzijdig talent Diederik Ebbinge: Matterhorn. Het regiedebuut van Ebbinge die je kent van De Vliegende Panters en Alles Is Liefde, vertelt het verhaal van Fred, een eenzame man die sinds de dood van zijn vrouw alleen in een gehucht woont. Zijn zoon ziet hij al jaren niet meer. Hij heeft buren, gaat naar de kerk, maar verder gebeurt er bitter weinig in zijn leven. Tot hij op een dag een toevallige ontmoeting heeft met een vreemdeling die in het dorp opduikt. Door het contact met deze vreemdeling weet Fred uit zijn beklemmende omgeving los te breken. Hij vindt de moed om met zijn verleden en zichzelf in het reine te komen. In Matterhorn zien we een aantal typisch Hollandse (en prachtige) taferelen. Een kalm dorp. Een koekje bij de koffie en heerlijke Hollandse pot. Tijd om drie typisch Hollandse gerechten die bijna in de vergetelheid waren geraakt uit de oude doos te trekken! Krijg de smaak alvast te pakken door de trailer van Matterhorn hier te bekijken.
Elfstedenbliksem (perenstamppot) (Voor 4 personen)
Ingrediënten
- 1 kilo stoofperen
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel suiker
- 1 kilo aardappelen
- 600 gram rookspekplakjes
- 2 eetlepels azijn
- peper
- zout
Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
Schil en was de aardappelen en snijd ze in vieren.
Doe de kaneel, suiker en stukjes peer met 2 dl water in een pan.
Laat dit op een hoog vuur aan de kook komen, doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het geheel ongeveer 3 kwartier stoven.
Voeg de aardappelen toe, met zonodig wat water en stoof zachtjes door tot de aardappelen en peren gaar zijn.
Bak de plakjes spek op een matig vuur aan beide kanten bruin, neem ze uit de pan en houd ze warm.
Voeg nu de azijn, peper, en het spekvet toe en roer het goed door.
Leg voor het opdienen de gebakken plakjes spek op het gerecht.
Blote billetjes in ’t gras (voor 4 personen)
- 500 gram aardappelen
- 250 gram snijbonen
- zout
- 1 rookworst
- ½ dl lauwwarme melk
- 20 gram boter
- 1 grote pot witte bonen
- peper
Schil de aardappelen en snijd deze in vieren.
Was de snijbonen en snijd deze in kleine stukjes.
Doe de aardappelen met weinig water in een pan, leg de snijbonen erop en strooi er iets zout over.
Laat het in 20 minuten gaar koken.
Wel ondertussen de rookworst een kwartiertje in heet (niet kokend) water.
Giet de aardappelen en de snijbonen af en voeg de lauwwarme melk en boter toe.
Stamp het geheel goed door elkaar.
Verwarm de witte bonen in het vocht, laat ze goed uitlekken en schep deze voorzichtig door de stamppot.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer het gerecht in een voorverwarmde schaal met de rookworst in er bovenop.
Kaapse Raasdonders (voor 4 personen)
- 500 gram kapucijners
- 1 theelepel zout
- 1 ui, kruidnagels
- 400 gram rookspek
- Voor garnering: 5 uien in ringen gesneden en gefruit in boter
- 2 gesnipperde uien
- 2 gestoofde en in plakjes gesneden uien
- verschillende soorten tafelzuur
Laat de kapucijners een nacht in water weken. Giet het water af. Zet de kapucijners op met ruim water en zout en breng ze op een laag vuur langzaam aan de kook. Laat de kapucijners gaar sudderen (dit kan soms wel een paar uur duren). Kook 1 ui mee, waarin de kruidnagels zijn gestoken. Snijd het rookspek in dobbelsteentjes en bak deze knapperig. Schep de kapucijners met een schuimspaan op een verwarmde schaal, doe de garnering in kleine schaaltjes. Geef er gekookte aardappelen, droge rijst en eventueel gestoofd of gebraden rundvlees bij.