Zuurkool en zalm is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch laat dit gerecht zien dat het een prachtige mogelijkheid is om eens wat anders op tafel te zetten.
-
- 400 gram zuurkool
- 400 gram zalmfilet
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 40 gram roomboter
- 1 laurierblaadje
- peper, zout
- 2 glazen witte wijn
- 1 sjalotje
- 200 ml. crème fraîche
Voor de zuurkool
Ui en knoflook pellen en snipperen. 10 gram boter verhitten en ui en knoflook hierin glazig bakken. Zuurkool erbij en even goed doorroeren. 1 glas witte wijn toevoegen en wat peper en laurierblad. Zonder deksel zacht laten koken tot de zuurkool beetgaar is (± 20 minuten).
Voor de zalm
De zalm kruiden peper en zout. 20 gram boter verhitten. Zalm aan beide zijden snel bruin bakken (± 5 minuten). De zalm mag niet helemaal doorbakken zijn want dan wordt de zalm droog.
Voor de witte wijnsaus
Sjalotje in 10 gram boter zachtjes bakken. Rest witte wijn toevoegen. Vocht laten inkoken tot er nog 1 eetlepel. over is. Dit zeven. Crème fraîche toevoegen. Saus aan de kook brengen en wat laten inkoken tot de room gaat binden. Op smaak brengen met peper en zout.
Heerlijk met aardappelpuree.
Lekker, de saus is precies goed bij de zalm. Zorg wel voor lekkere verse zalm