Zoete aardappelsoep met arganolie
Voor deze soep mag je me bij wijze van spreken wakker maken. Het recept is van Merijn Tol en Nadia Zerouali en staat in hun kookboek Arabia – en dat vertelt je meteen in welke richting je de smaak moet zoeken. Het is geen Hollands- of Europees smakend soepje; het smaakt anders. Echt voor mensen die wel eens een uitstapje willen maken naar de buitenlandse keukens en/of houden van de Arabische keuken. De soep – inmiddels al een poosje een van mijn favorieten- was destijds de aanleiding voor mij om op zoek te gaan naar arganolie. Arganolie is echt iets bijzonders! Een olie met een intense smaak. De olie wordt gewonnen uit geroosterde pitten, afkomstig uit de vruchten van de arganboom. Door het roosteren krijgen de pitten en daarmee de olie een unieke nootachtige smaak. Arganolie mag niet verhit worden boven de 60 graden als je de smaak ervan wil behouden, daarom voeg je hem pas op het laatst toe aan de soep.
Zoete aardappels kan je tegenwoordig gelukkig bijna overal kopen, zelfs in de supermarkten. Blokjes lamsbouillon worden verkocht in Marokkaanse en Turkse winkels en die vind je vast ook wel ergens bij jou in de buurt. Maar arganolie, dé smaakmaker die de soep helemaal af maakt, dié kan je niet zomaar overal kopen. Een enkele delicatessezaak zal de flesjes verkopen, maar je kunt ze ook bestellen via de webwinkel van Puur Arganolie.
Om de soep op te fleuren gebruik ik iets meer geitenkaas en iets meer tuinboontjes dan voorgeschreven in het originele recept. Heerlijk, die dubbel gedopte tuinboontjes!
Zoete aardappel recepten; Van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Zoete aardappelsoep met arganolie
voor 4 tot 6 personen
- 3-4 zoete aardappels* of bataten (oranje vruchtvlees), geschild, in blokjes
- 1 el karwijzaad (kummel) + extra voor garnering
- 1 lamsbouillonblokje (Marokkaanse of Turkse winkels)
- 2 uien (gehakt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- olijfolie
- 200 gram gedopte tuinbonen (diepvries of vers)
- 150-200 zachte geitenkaas (feta of betine blanc)
- zout en peper
- arganolie
*Wil je een hele dikke soep maken, neem dan vier zoete aardappels. Ik hou zelf (ook) wel van een iets minder zware soep, gemaakt van drie exemplaren.
Stamp 1 el karwijzaad grof in de vijzel. Kook de tuinboontjes 1-3 minuten in wat gezouten water. Spoel ze koud en dop ze dubbel door met duim en wijsvinger de velletjes eraf te drukken. Doe ze over in een decoratief bakje en zet apart.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak de uien en de knoflook op een laag vuurtje zacht en gaar in circa 10 minuten. Voeg het gestampte karwijzaad toe en bak dit even mee. Doe de zoete aardappelblokjes erbij, 1,5 liter water en het bouillonblokje . Kook de soep gaar in circa 15 minuten en pureer glad met de staafmixer. Proef en maak op smaak met zout en/of peper.
Verkruimel de kaas boven een (decoratief) bakje. Schep de soep in de borden en laat iedereen zelf wat geitenkaas, tuinboontjes en extra karwijzaad toevoegen . Sprenkel tot slot wat druppels van de arganolie over de soep.
Lees ook: ‘Lekker tafelen met arganolie‘