Skrei; op z’n Thais uit de stoomoven – De eerste maanden van het jaar kun je genieten van verse skrei. Dit visje uit Noorwegen is boterzacht, snel klaar en in het gerecht van vandaag ook nog eens makkelijk te bereiden. Belangrijke voorwaarde bij dit recept is dat je de luxe hebt een stoomoven te bezitten.
Voordeel van bereiding in de stoomoven
De mooie zachte structuur van skrei blijft in de stoomoven zo goed mogelijk behouden. Ook de smaak blijft zo goed mogelijk intact, al is het maar omdat je geen vetstoffen gebruikt. Hierdoor wordt het ook wel als extra gezond omschreven. Bovendien biedt een stoomoven natuurlijk hetzelfde gemak als de gewone oven. Terwijl het visje gaart in de stoomoven heb jij tijd om en ruimte om iets anders te doen. En die tijd benutten we bij dit gerecht zo goed mogelijk.
In een stoomoven kun je vacuüm stomen (in een vacuüm zak) en gewoon stomen. Bij gewoon stomen kun je ook een stoommandje gebruiken. Misschien verlies je daarbij iets van het aroma, maar voor velen is dit natuurlijk een enorme uitkomst.
De mooie zachte structuur van skrei blijft in de stoomoven optimaal behouden. Ook de smaak blijft optimaal in tact.
Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken
Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei kopen dus! en aan de slag.
Tijdwinst
De bereiding levert de nodige tijdwinst op. Die tijdwinst gebruiken we om ondertussen de pasta en de groenten te koken en een heerlijke saus te maken. Het resultaat is dat je toch al na een half uurtje aan tafel zit met een echt heerlijk bordje vis.
Skrei; op z’n Thais uit de stoomoven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram skrei
- zout
- ½ citroen ( stukje schil)
- stukje gember geschild en in schijfjes gesneden ( ca. 2 cm)
- olijfolie (ca. 5 eetlepels)
- citroengras ( vers 1 middendoor gesneden of gedroogd)
- limoenblaadjes gedroogd ( 10 stuks)
- een vacuüm zak
- een handvol verse spinazie
- 1 grote wortel in julienne
- 150 gram zeekraal
- 240 gram spaghetti
- 1 sjalot fijn snijden
- 2,5 dl witte wijn
- 2,5 dl visfumet
- 2 dl room
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 theelepel fijne griessuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spaghetti met gestoomde skrei:
Doe alle ingrediënten (de bovenste 7) in een vacuüm zak en trek vacuüm. Doe dit bij voorkeur al een paar uur voor de bereiding. De verschillende smaken krijgen zo optimaal de kans om met elkaar te vermengen.
Verwarm de stoomoven voor op 90 graden. Doe de vacuüm verpakte vis in de voorverwarmde stoomoven en laat ca. 15 minuten stomen.
Erbij:
Verhit een klontje boter in een pan en laat hierin de spinazie even slinken. Breng op smaak met zout en peper. Laat de wortelreepjes heel kort even stoven in wat olijfolie. Kook de spaghetti in ca. 8 minuten beetgaar. Giet af, schep de spinazie erdoor en warm nog even door met een beetje olijfolie. Spoel de zeekraal en laat deze met aanhangend vocht even mee stoven in de stoomoven. Door dit met vocht te doen behoud de zeekraal de mooie groene kleur zo goed mogelijk.
Verhit een klontje boter in een sauspannetje. Bak hierin een gesnipperd sjalotje glazig en blus af met wat witte wijn. Voeg vervolgens de visbouillon toe en laat even inkoken. Dan de room toevoegen en nogmaals in laten koken tot de gewenste dikte. Voeg er een eetlepel grove mosterd aan toe en breng op smaak met wat griessuiker.
Tafel lekker !!