Mensen, doe ons en jezelf nou een plezier en laat al die kant en klare bakmixen eens staan. Pas had ik me ook weer eens laten verleiden door een aanbieding, maar wat een geknoei. Maak je eigen deeg, het is zo simpel, breng het zelf op smaak en geniet van jou appeltaart. Of is ie straks weer van jou en een beetje van…….. De nieuwe oogst Goudreinetten is er weer, dus je kunt weer helemaal je hart ophalen.
Bij deze dan een verrukkelijk en compleet recept voor een echt smaakvolle appeltaart.
- 250 gram bloem
- 100 gram suiker
- zout
- 150 gram koude boter
- 750 gram appels (goudrenetten)
- 1 eetlepel citroensap
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 2 eetlepels abrikozenjam
- poedersuiker
- springvorm van 24 cm doorsnede
Zeef de bloem boven een kom en roer er 75 gram van de suiker door. Snij met twee messen de boter door de bloem. Voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed het tot een soepel deeg en vorm hier en bal van. Pak de deegbal in folie en leg het 1 uur in de koelkast. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes en leg deze in een kom. Sprenkel er citroensap over en meng er de rest van de suiker en het kaneel door. Vet de springvorm in. Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem. Rol drie vierde van het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik. Bekleed de springvorm met de deeglap en schep er het appelmengsel in. Rol de rest van het deeg uit, snij er lange repen van en leg deze op het appelmengsel. Bak de taart 75 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. Verwarm in een steelpan de jam, zodat er een vloeibaar mengsel ontstaat en bestrijk hiermee de appeltaart. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm, laat de taart dan helemaal afkoelen en bestrooi hem met poedersuiker.