Saucijzenbroodjes maken; recept met extra luchtig deeg

Saucijzenbroodjes maken; recept met extra luchtig deeg

Saucijzenbroodjes maken; recept met extra luchtig deeg

Iedereen kent ze wel, de saucijzenbroodjes, die heerlijk knapperige broodjes van bladerdeeg gevuld met gehakt. Nou twijfel ik wel eens aan de hoeveelheid vlees in het gehakt als je van die kant en klare saucijzenbroodjes koopt. Vaak is het meer meel en smaakstof dan echt vlees. Om ze zelf te maken is echt niet zo heel moeilijk, je maakt bladerdeeg volgens dit recept en vult ze met lekker gekruid gehakt. Nog makkelijker is om ze van kant en klaar bladerdeeg te maken. Maar lekkerder en toch ook wel erg luxe is om ze van croissantdeeg of wel getoerd gerezen deeg te maken. Dit deeg lijkt veel op bladerdeeg maar is wat zachter en luchtiger door toevoeging van gist.

Het gehakt bereiden

Als je saucijzenbroodjes maakt zorg er dan wel voor dat je gehakt niet te vet is anders wordt je broodje slap en je houdt geen vlees over. Maak het aan met een eitje en genoeg paneermeel of oud brood om het eventuele vocht op te nemen. Let er op dat je gehakt wat sterker gekruid is dan je zou doen voor bijvoorbeeld gehaktballen, door het deeg dat neutraal van smaak is zwakt de smaak van je gehakt af. Wat we willen is een lekker krokant en hartig broodje gevuld met heerlijk gekruid gehakt.

Voor het maken van 15 heerlijke saucijzenbroodjes heb je nodig

  • 1 maal het recept voor getoerd gerezen deeg
  • 500 gram half om half gehakt
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ei + een ei om te bestrijken
  • 2 sneetjes brood zonder korst fijngesneden
  • kruiden naar keuze
  • bloem

Als eerste, nog voordat je aan je deeg begint meng je het gehakt met het ei, de broodkruim en de kruiden. Weeg je gehakt af op 50 gram per portie. Rol er rolletjes van van 8 cm lang en rol ze door wat bloem. Leg ze op een bord en zet ze koel weg tot gebruik.

 sausijsjes
 sausijzenbroodje 1
 sausijzenbroodjes

Rol het getoerde deeg uit tot een lap van 30 cm bij 50 cm en snijd er plakken van 10 x 10 cm van. Bestrijk de randen met ei. Leg een worstje midden op het deegplakje, rol het worstje erin, en knijp de lange naad tegen elkaar en leg de broodjes met de naad naar onderen op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte want ze worden nog groter. Duw de zijkanten van de broodjes naar onderen zodat de zijkant afgesloten is. Bestrijk de broodjes met een kwastje met los geklopt ei. Steek in de bovenkant 3 gaatjes zodat de stoom kan ontsnappen. Laat de broodjes nog ruim een uur in een tochtvrije omgeving rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bak de broodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Heerlijk om direct van te smullen.

Wil je hierop variëren neem dan eens een kroket of een frikandel. Voor een kroket broodje neem je een diepvries kroket en vouwt deze op dezelfde wijze in het deeg. Voor een frikandelbroodje spuit je een klein beetje curry op je deegplakje en legt daar de diepgevroren frikandel op, pas dan wel de grootte van je deegplakje aan zodat deze er ook helemaal in past. In plaats van gaatjes kun je het deeg ook insnijden voor een leuk resultaat.

 sausijzen/frikandel broodje

Meer over vergelijkbare onderwerpen
bakkenbladerdeegbroodgehakthartigvlees
Connie Derks

Connie Derks

Bakken zit me in het bloed, ik werk als banketbakker en thuis ben ik veel in mijn keuken te vinden om daar de lekkerste baksels en gerechten te bereiden.

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*