Koekjes voor dit moment. Een feest om te maken. Jouw eigen kerstkransjes verdienen een ereplekje op de tafel. Want geen bakker levert jouw de kwaliteit en originaliteit die jij uit je eigen keuken haalt. Koop een mooie schaal en een rolletje kerstlint en maak er een serieus kerstdecor van.
- 250 gram bloem
- 100 gram (gewone)suiker
- 175 gram boter
- 1/2 theelepel bakpoeder
- mespunt zout
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de bloem, de suiker en het bakpoeder in een kom en meng alles door elkaar. Meng de boter door de bloem en maak er een mooi glad deeg van. Strooi een beetje bloem op tafel en leg het deeg erop. Strooi ook wat bloem op het deeg, de bloem zorgt er namelijk voor dat het deeg niet vast blijft plakken aan de tafel of de deegroller. Rol het deeg uit tot een grote lap. Steek met de uitsteekvormpjes de koekjes uit en leg ze op de met boter ingevette bakplaat. Maak nu met een appelboor oid een gaatje in het midden van het koekje..dan krijg je een kransje.. Klop het ei en smeer dit over de koekjes. Strooi er daarna wat suiker overheen. Doe de koekjes in de oven en bak ze in 25 minuten. Dan zijn ze mooi goudbruin.
Haal ze na 25 minuten uit de oven, af laten koelen en ze zijn klaar!
Variëren met kerstkransjes.
Kerstkransjes zijn leuke en lekkere sfeerbrengers in huis. Je kunt ze natuurlijk op een schaaltje presenteren, maar ook in de kerstboom zijn ze een decoratieve versnapering.
Van koek: Vermeng 200 gram bloem, 150 gram boter, 100 gram basterdsuiker en 1 eidooier en kneed het tot een soepel deeg. Verpak het in plastic folie en laat het opstijven in de koelkast. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 1/3 cm. dik. Steek er kransjes uit met een steekvorm of rondjes met een glas en steek dan het midden van de rondjes weg met een kleiner glas of vingerhoedje. Leg de kransjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bestrooi ze met suiker en/of amandelschaafsel en bak ze ca. 20 minuten op 180 graden.
Van schuim: Klop 1 dl. eiwit stijf in een kom. Voeg 150 gram gezeefde basterdsuiker en een zakje vanillesuiker toe en klop opnieuw stijf. Schep nog 150 gram gezeefde basterdsuiker voorzichtig met een lepel erdoor. Doe het eiwit in een spuitzak met een gekartelde spuitmond van ca. 7 mm. en spuit ringen van 5 cm. op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat ca. 2 uur in een oven van 130 graden tot de kransjes los laten van het papier.
Van chocolade: Breek 200 gram pure chocolade in stukjes in een kom en laat die op een pan met heet water smelten. Klop er 20 gram boter door en roer het mooi glad. Doe de chocolade in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit ringen op een met bakpapier beklede bakplaat of dienblad. Strooi er gelijkmatig wat suiker over en laat de kransjes stevig worden in de koelkast of op een koele plek.
ik moet er teveel maken om met 2 vormen te werken. bij glazen mis je trouwens ook het gekartelde effect.
weet er iemand waar je in een bakstenen winkel (niet online) een uitsteker voor kerstkransjes kan kopen?
In welke plaats woon je Sofie?
In Antwerpen, maar een winkel in Breda of Hulst is geen probleem. Had het online gevonden maar men vraagt 8 euro verzendingskosten. Dat is wat veel voor een uitstekertje vind ik.
Kijk eens bij Dille&Kamille daar hebben ze ze vast. Naar mijn idee levert iedere kookwinkel ze en al helemaal als je even besteld.
Je kan hier ook 2 ronde stekertjes of glazen voor nemen, een grote en een kleinere voor de kern eruit te steken.
Maar winkels met huishoudelijke artikelen verkopen vaak ook koekjes uitstekers.