Wil je eens een andere smaak poffertjes bakken? Probeer dan Hollandse poffertjes met roomkaas en bieslook. Ze smaken zachtromig door de kaas en hebben toch een beetje pit door de verse bieslook. Dit beslag kun je het beste met behulp van een grote eetlepel in de vakjes van de poffertjesplaat gieten. Door de stukjes bieslook is een beslagflesje niet geschikt, omdat het tuitje dan verstopt raakt. In een poffertjeskraam gebruiken ze vaak een soeplepel, maar die is voor de thuisbakker wat groot, dus misschien is een juslepel wel een goed idee. Gewoon even uittesten wat jij het handigste vindt werken. Vergeet niet om de bakplaat goed voor te verwarmen, want dan bakken de poffertjes snel bruin en blijft de binnenkant zacht en romig.
Wat heb je nodig (ca. 45 stuks):
- 100 gr tarwebloem
- 100 ml melk
- 150 gr roomkaas
- 4 el bieslook (klein gesneden) + wat extra om te garneren
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout & peper
- rijstolie of roomboter (om in te bakken)
- poedersuiker (garneren)
- kom, garde of mixer, poffertjesplaat, kwastje, eetlepel of juslepel
Zo bak je de poffertjes:
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Was de bieslook en snij deze in kleine stukjes.
Doe de roomkaas in een kom en roer deze met een vork goed los, tot een een glad mengsel ontstaat.
Zeef de tarwebloem en doe deze, samen met het zout, wat versgemalen peper en het bakpoeder in een grote kom. Meng deze ingrediënten goed doorelkaar.
Doe dan de melk beetje bij beetje bij het bloemmengsel, zorg dat er een klontvrij beslag ontstaat. Voeg dan al roerend/ kloppend het ei, de roomkaas en als laatste de bieslook erbij.
Verwarm de poffertjesplaat goed voor, want dat bakt een stuk beter.
Beboter de vakjes of gebruik een siliconenkwastje met wat rijstolie. Het voordeel van rijstolie is dat het smaakloos en geurloos is en tot een hogere temperatuur verhit mag worden. Vul de kuiltjes voor 3/4 met beslag en bak de poffertjes aan een kant bruin. Keer ze dan voorzichtig met een vork om. Je hebt speciale poffertjes vorken met 2 tanden, maar een gewone vork voldoet ook prima. Bak nu snel de andere kant goudbruin.
Haal ze dan van de plaat af en leg ze op een bordje. Je kunt 15 poffertjes in een keer bakken en dat is precies genoeg voor 1 portie. Bestrooi ze met poedersuiker en wat fijngesneden bieslook en leg er eventueel een klontje échte roomboter op.
Vet de plaat opnieuw een beetje in en vul de kuiltjes met beslag, et cetera, et cetera. Tot het beslag op is.
Heb je te veel poffertjes gebakken, geen nood, want je kunt ze prima invriezen. Laat dan wel de poedersuiker en het klontje boter weg en voeg deze pas na het ontdooien toe. Erg handig wanneer je een (kinder)feestje hebt, want dan kun je ze ze al een paar dagen van tevoren bakken.
Veel bakplezier & eet smakelijk!