Paté op een toastje van ontbijtkoek

Paté op een toastje van ontbijtkoek

Paté op een toastje van ontbijtkoek

Dit kleine hapje heb ik bedacht om een feestelijk diner luister bij te zetten. Serveer het toastje als een amuse of als een borrelhapje. Paté lusten we bijna allemaal. Wat je misschien nog niet wist is dat je van ontbijtkoek heel gemakkelijk toastjes kunt maken. Door de paté op een toastje van ontbijtkoek te serveren, maak je er een spannende combinatie van; een amuse bedoelt om de smaakpapillen te prikkelen. De toastjes kan je ruim van te voren maken. De paté krijgt een bite door hem te mengen met wat Calvados; ook dit doe je enige tijd van te voren. Alleen de appeltjes die het geheel tot een verfijnd hapje maken, moeten op het laatst gekarameliseerd worden.

Een amuse wordt vaak als eerste in een restaurant aangeboden, maar kan ook tussen de gangen door geserveerd worden.  Het woord “amuse” komt van het Franse “amuser”, wat zoveel betekent als (zich) amuseren of (zich) vermaken.  De volledige term is amuse-guele of amuse-bouche (vermaak voor de mond).

Paté op een toastje van ontbijtkoek

fles CalvadosEigenlijk bedacht ik het receptje voor deze amuse in eerste instantie speciaal voor Sinterklaas; het moest iets worden met ontbijtkoek. Ontbijtkoek wordt immers ook wel peperkoek genoemd en Sinterklaas houdt van peperkoek! Maar, ik ben wel zo tevreden met het resultaat, dat ik het zonde vind om het uitsluitend op 5 december te serveren. De paté op een toastje van ontbijtkoek is een amuse oftewel mondvermaakje voor volwassenen geworden; er gaat ook wat Calvados door het gerechtje. Calvados is een op cognac gelijkende sterke alcoholische drank (40% – 45%) verkregen door het destilleren van appelcider.

Paté op een toastje van ontbijtkoek.

  • 80 gram roompaté
  • 3 tl (à 5ml) Calvados
  • 1 tl vloeibare honing
  • 1-2 appels
  • 2 plakjes dungesneden ontbijtkoek
  • snufje speculaaskruiden
  • klontje boter
  • balsamicoazijn (optioneel)

Prak de paté los met 2 theelepels Calvados en breng het mengsel desgewenst op smaak met een klein beetje versgemalen peper. Zet het patémengsel even terug in de koelkast om weer op te stijven.

Steek met een klein glaasje uit iedere plakje ontbijtkoek twee rondjes. Verhit de oven op 220°C. Leg de uitgestoken rondjes ontbijtkoek op de bakplaat en bak ze circa 3 minuten. Keer ze om en bak ze nog een minuutje of 2. Je moet goed in de gaten houden of de toastjes dreigen te verbranden; de ene oven is de andere niet!  (Een heteluchtoven moet 20 tot 30 graden lager ingesteld worden!)  De toastjes voelen nog niet direct krokant aan, maar dat gebeurt tijdens het afkoelen.

Zet een appel rechtop en snijdt van weerszijde van het klokhuis twee stevige plakken af. (Als je kleine appels hebt, heb je misschien 2 appels nodig om aan vier dikke plakken te komen). Steek uit iedere appelplak een cirkeltje dat net zo groot is als het toastje.

Bak de appelplakjes in een klontje boter met een snufje speculaaskruiden een minuutje of 2 per kant zachtjes aan. Druppel de honing over de plakjes en bak nog een tot twee minuutje door. Blus af met een theelepel Calvados en warm de appeltjes kort door.

Leg op ieder toastje een plakje gekarameliseerde appel. Vorm ovale bolletjes van de paté met behulp van twee dessertlepels. Leg de paté quenelles op de appelschijfjes en serveer het “mondvermaakje” direct. Lekker om er wat balsamicoazijn omheen te druppelen voor een extra smaakaccent.

Tip: Ook lekker, om de Calvados later nog een keer terug te laten komen tijdens de maaltijd, bijvoorbeeld met de Camembert au Calvados Camembert_au_Calvados


Deel: "Paté op een toastje van ontbijtkoek" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Lekker Tafelen (Joke)

Lekker Tafelen (Joke)

Joke INkoken, noemen mijn vrienden me. Omdat ik altijd bezig ben met het uitproberen van nieuwe recepten en omdat ze me soms heel geduldig bezig zien om een mooie saus te te maken door hem in te laten koken, te reduceren. Het hoeft bij mij niet altijd snel of makkelijk; ik geniet ervan om te koken!

Je las: Paté op een toastje van ontbijtkoek. Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Trackbacks.