Duivelse drumsticks met zelfgemaakte barbecue saus

Duivelse drumsticks met zelfgemaakte barbecue saus

Duivelse drumsticks met zelfgemaakte barbecue saus

Drumsticks, hier in huis zijn ze er dol op. Zeker als ze lekker pittig zijn en ze van de BBQ af komen. Deze duivelse drumsticks zijn duivels lekker maar ook duivels pittig. Houdt je van minder pittig dan laat je de chilipeper gewoon weg.

Gezellig met het hele gezin of met vrienden aan tafel, een grote schaal van deze duivelse drumsticks in het midden van de tafel. Erbij een grote kom salade en wat lekker brood of verse frietjes met een heerlijke zelfgemaakte BBQ saus. Meer hoeft het niet te zijn. Makkelijk, lekker en niet eens duur. Het kluiven van de drumsticks geeft soms een beetje een kliederboel maar daarvoor leg ik vochtige gastendoekjes op een schaal zodat iedereen tussendoor zijn handen schoon kan maken. Want drumsticks kan en mag je met je handen eten.

Duivelse drumsticks

  • 1 kg drumsticks
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • ½ portie BBQ saus

Doe de olijfolie in een grote kom of schaal en voeg er alle kruiden aan toe. Wrijf hiermee de drumsticks goed in en laat dit een half uurtje rustig intrekken. Verwarm de oven voor op 175 graden of zorg dat de BBQ mooi gloeit. Leg bij het gebruik van de oven de drumsticks op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de drumsticks in ongeveer 30-40 minuten gaar. Haal de plaat uit de oven en besmeer de drumsticks met de BBQ saus. Zet deze terug in de oven en zet deze op 200 graden. Bak de drumsticks nog 10 minuten tot de saus donker wordt. Bij gebruik van de BBQ laat je de drumsticks boven een rustig vuurtje bakken totdat ze gaar zijn. Dit kun je testen door er in te prikken, is het vocht wat eruit komt helder dan zijn ze daar. Smeer de drumsticks in met de saus en laat deze nog even lekker donker kleuren.

Zelfgemaakte barbecue saus

Zelf barbecue saus maken het klinkt lastiger dan het is. Als je deze eenmaal geproefd hebt wil je niet anders meer. Het grote voordeel van zelf saus maken is dat je precies weet wat je eet en het naar je eigen smaak aan kan passen.

  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote of 3 kleine tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 50 gram rode balsamicoazijn
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel zout

Snij de ui in stukjes en bak deze met de komijn en de knoflook lichtjes aan. Voeg er de in stukken gesneden tomaat samen met de rest van de ingrediënten aan toe. Laat dit ongeveer een kwartier tot een half uur pruttelen, zodat de tomaten en de uien goed gaar worden en er wat van het vocht verdampt. Ik heb de saus een beetje af laten koelen en er in de blender een gladde saus van gemaakt, maar je kan hem ook zo gebruiken. Doe de saus in een potje en laat dit geheel afkoelen.

Tips

Doe de helft van de saus gloeiend heet in een schoon jampotje en draai er direct te deksel op. Deze zal dan vacuüm trekken. De saus is zo langer houdbaar.
Maak een dubbele portie drumsticks en vries ze in voor als je een keer wat minder tijd en/of zin hebt.

Tafel lekker!


Meer over vergelijkbare onderwerpen
hoofdgerechtenkipsauzenvlees
Connie Derks

Connie Derks

Bakken zit me in het bloed, ik werk als banketbakker en thuis ben ik veel in mijn keuken te vinden om daar de lekkerste baksels en gerechten te bereiden.

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...