Botersaus

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Botersaus

Botersaus, dat kreeg ik altijd al van mijn oma. Een heerlijke klassieker die je ook vandaag nog prima kunt serveren bij bijvoorbeeld asperges.

 • 125 gram boter
 • 35 gram bloem
 • 5 deciliter bouillon
 • zout en peper

Smelt 35 gram boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer van het vuur af de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Breng de botersaus op smaak met zout en peper.

Serveren bij

Vis en groente. Erg lekker bij asperges.

Variatie

Vervang de bouillon eventueel door het kookvocht van het gerecht dat je maakt.

 

Lekker Tafelen
Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!
Lekker Tafelen

7 Reacties

 1. Henny Bindels 16:50, dec 04, 2013

  Botersaus maken met melk, zout en peper. Bak Champignons apart.doe bij de saus,roer er creme freche doorheen en een scheut cognac naar behoefte,lekker bij varkensvlees.

  Reageer op deze reactie
 2. Eefje 21:40, mei 23, 2013

  Vanavond heb ik voor het eerst botersaus gemaakt, een recept met boter.bloem. en water.. en inderdaad het was erg waterig en flauw. Volgende keer dus met boullion! Met melk, dan wordt het weer een ‘gewone’ basissaus denk ik..

  Reageer op deze reactie
 3. Lekker Tafelen Auteur 20:18, mei 11, 2013

  Herkenbaar Xandra, bij mij zou ie gewoon de vuilnisbak in gaan. Maar we komen van de week nog even terug op de basis van deze saus. Beloofd!

  Reageer op deze reactie
 4. Xandra (lekker tafelen) 20:09, mei 11, 2013

  Van de week over de asperges gebruikt. Manlief heeft gesmikkeld. Hij was toch weer zo eigenwijs geweest om een zakje saus te kopen. Tja … Hoe kom ik daar nu van af? Van het zakje instant bedoel ik natuurlijk .. hihi … Het blijft waarschijnlijk jaren achterin de kast liggen ;-)

  Je moet even geduld hebben en goed roeren, wanneer je denk dit wordt niks, nog een beetje vocht erbij, blijven roeren … een wonderbaarlijk iets gebeurt … je hebt ineens een mooie en lekkere saus!

  Reageer op deze reactie
 5. g 20:26, feb 23, 2013

  botersaus is inderdaad heel erg lekker.
  maar het is een geduld receptje,vind ik.
  maar dan heb je daarna een heerlijke saus.
  vaak lukt het niet,en dan weer wel.
  dan ben je heel erg trots.

  Reageer op deze reactie
  • Lekker Tafelen Auteur 10:54, mei 11, 2013

   De botersaus is goed te maken! Is ook erg lekker over aardappelen. Vervang bouillon door melk! De basis is een roux, dat is niet moeilijk maar moet je even oefenen.

   Reageer op deze reactie

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Recepten

Koninklijk wortel-sinaasappelsoepje

Koninklijk wortel-sinaasappelsoepje   0

 Koninklijk wortel-sinaasappelsoepje Iedereen mag er het zijne van vinden, maar ik ben blij dat we ieder jaar weer onze eigen speciale Hollandse koninklijke feestdag hebben. Dit jaar voor het eerst een [...]

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety