Barbecue-party; handige tips en heerlijke recepten

Barbecue-party; handige tips en heerlijke recepten

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /www/l/e/k/lekkertafelen.nl/public_html/wp-content/themes/quadrum-theme/includes/shortcodes/tab.php on line 64

Een barbecue(veelal afgekort: BBQ of bbq; vaak foutief als “barbeque” geschreven) is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees en andere voedingsproducten kan bereiden door deze te roosteren. Deze kooktechniek wordt ook wel grillen genoemd. Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren.

Vaak worden de warmte en het vuur van een barbecue, die nodig zijn om te roosteren, gemaakt door houtskool (al dan niet als briketten) aan te steken. Er zijn tegenwoordig ook elektrische barbecues en gasbarbecues, die (binnen} kunnen worden gebruikt.

    [first]

    Technieken

    Er zijn verschillende barbecuetechnieken; direct (grillen) en indirect. Bij directe barbecue ligt het voedsel direct boven de warmtebron. Bij indirecte barbecue is een kamer gereserveerd in de barbecue waar geen directe warmtebron aanwezig is. Deze is vaak boven de warmtebron gesitueerd, waardoor deze wordt verwarmd. Indien het voedsel in deze kamer wordt geplaatst is er sprake van indirecte barbecue.

    Een andere vorm van vlees roosteren is “Schwenkbraten”.

    [/first][second]

    Gezond

    Door de indirecte barbecuetechniek wordt er veel gezonder gebarbecued, voedsel zal minder snel aanbranden. Erg belangrijk is ook om je voedsel vooraf in te smeren met olie. De olie (en ook een marinade) beschermt het voedsel tegen aanbranden, wat er opnieuw voor zorgt dat de barbecue een stuk gezonder wordt. Olie, marinade (natte), kruiden (rubs) en sauzen zijn condimenten en worden vaak gebruikt tijdens de barbecue.

    Hieronder staat een uitgebreide verzameling aan lekkers voor de barbecue variërend van enkele vleesrecepten, maar ook enkele visrecepten die ik de afgelopen periode heb verzameld (en gemaakt) waar je te allen tijde succes mee hebt. Ik eindig het artikel met een scala aan de lekkerste en qua presentatie leukste bijgerechten die je barbecuefeestje tot een ongeëvenaard succes zullen maken! Derhalve lekker lezen, artikel bewaren, meenemen op vakantie en met z’n allen DOEN !!

    [/second]

    Elke barbecue een feest met deze recepten

    Kippenbouten in honing marinade

    [first]

    • 1,5 kilo kippenbouten
    • 1 ui
    • 2 el honing
    • 2 tenen knoflook
    • 50 ml ketchup
    • 25 ml worchester saus
    • 1 el citroensap
    • 1 tl paprikapoeder
    • olijfolie
    • peper en zout

    [/first][second]

    Neem anderhalve kilo kippenbouten en zorg ervoor dat de stukken ongeveer even groot zijn. Dit zorgt ervoor dat de alle kip even lang op de barbecue moet. Neem een grote pan, breng hierin een flinke hoeveelheid water aan de kook en laat de kip 5 tot 10 minuten koken. Na het koken de kip af laten koelen. Nu de marinade, die dit kiprecept voor de barbecue zijn lekkere smaak zal geven! Maak de ui en knoflook goed schoon en snijd ze in kleine stukjes. Neem nu een grote schaal en meng de tomatenketcup samen met de ui, de knoflook, de honing, de worchestersaus, de olijfolie, het citroensap en het paprikapoeder. Meng dit goed door elkaar en voeg uiteindelijk naar smaak peper en zout toe. Zodra de marinade goed smaakt de gekookte kip in de schaal doen en alles goed doorroeren: zorg dat alle kip in contact is geweest met de marinade. Plaats de schaal voor minimaal 4 uur in de koelkast en roer zo nu en dan goed om. Op een hete barbecue kan de kip nu in ongeveer 10 minuten lekker geroosterd worden. Schenk halverwege nog even wat van de marinade over de kip heen! Eet smakelijk met dit heerlijke barbecue recept! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om kipdrumsticks te marineren!

    [/second]

    Kip saté van de barbecue

    [first]

    • 4 kipfilets
    • 1 tl sambal
    • 10 el sojasaus
    • 2 el arachideolie
    • 1 tl gemalen laos
    • 1 tl gemberpoeder
    • 1 tl ketoembar
    • suiker
    • zout en peper

    [/first][second]

    Meng de ingrediënten, met uitzondering van de kip , in grote schaal door elkaar. Even goed doorroeren en de marinade voor de kipsaté is klaar. Snij daarna de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Denk om kruisbesmetting tijdens het snijden van de kip! Doe de kipfilet blokjes nu in de schaal met marinade en roer dit goed door elkaar: zorg ervoor dat de kip aan alle kanten marinade aan zich heeft. Laat de kip minimaal twee uur marineren in de koelkast! Roer de kipblokjes regelmatig even om tijdens het marineren. Nu kan de kipfilet aan de (in water geweekte) stokjes geregen worden. Boven een hete barbecue kan de saté nu in korte tijd geroosterd worden.

    [/second]

    Biefstuk spiesjes in een oosterse marinade

    [first]

    • 500 gram (haas)biefstuk
    • 1 ui
    • lange satéprikkers
    • zout en peper
    • 4 tenen knoflook
    • 4 el ketjap
    • 1 pot geroosterde paprika′s
    • 1 el gembersiroop
    • Olijfolie

    [/first][second]

    Vlees op de barbecue is pas echt lekker als je het ruim van tevoren marineert. Begin daarom ruim van tevoren met dit barbecuevlees recept met het marineren van de biefstuk. Neem hiervoor een diepe kom en schenk hierin de ketjap en de gembersiroop. Roer het goed door en zet het opzij. Snijd nu de biefstuk in vierkante blokjes van ongeveer 2cm. Doe het vlees bij de marinade en roer het goed door. Zet het vlees in de marinade minimaal 2 uur in de koelkast. Leg nu de lange satéprikkers in heet water om te voorkomen dat ze verbranden boven de barbecue. Maak de knoflook schoon en snijd hem in twee helften. Snij nu de ui ook in grote stukken van ongeveer 2 cm centimeter. Haal drie stukken geroosterde paprika uit de olie en snijd deze uiteindelijk ook in grote stukken.

    Neem vervolgens een saté en rijg hier om en om biefstuk, paprika, ui en knoflook aan de spies. Bedruip de vlees spiesjes met de marinade en leg ze op een grote schaal. Is je barbecue goed voorverwarmd dan kunnen de spiesjes in ongeveer 6 minuten gaar gebakken worden. Lekker met een stokbroodje en een heerlijke barbecuesaus, eet smakelijk!

    [/second]

    [first]

    Spare-ribs in honing witte wijn marinade

    • 3 kilo spare-ribs/ribbetjes naturel
    • fles goedkope droge witte wijn (super huiswijn voldoet)
    • 1 halve pot honing
    • twee el mosterd
    • ketjap manis
    • peper
    • zout
    • 3 tenen knoflook
    • Olijfolie

    Maak eerst de marinade voor de spareribs. Neem hiervoor een diepe kom en schenk hier een halve pot honing. Schenk er vervolgens een gelijk deel witte wijn bij en roer goed. Nu 7 eetlepels ketjap manis en 7 eetlepels zonnebloem of olijfolie toevoegen. Pers vervolgens drie ongepelde tenen knoflook door het mengsel en maak de bbq marinade af met peper, zout en twee eetlepels mosterd. Leg de ongekookte, verse, spareribs in een diepe ovenschaal en schenk de marinade over de spare-ribs heen. Laat de spare-ribs nu minimaal 8 uur in de koelkast de smaken van de marinade opnemen. Zet vervolgens (in de meeste gevallen de volgende dag) de oven aan op 100 graden. Leg de spare-ribs op een ovenrooster en gaar ze in ongeveer anderhalf uur, afhankelijk van de dikte, gaar. De spare-ribs zijn nu klaar voor een heerlijk bbq festijn. Je roostert ze kort, in maximaal 8 tot 10 minuten boven de barbecue. Omdat ze al gaar zijn gaat het erom dat de spare-ribs boven de bbq goed warm worden. Reken met Spare-ribs rustig op 750 gr. per persoon

    [/first][second]

    Kippenvleugels in citroen knoflook marinade

    • 1 kilo kippenvleugels
    • 2 el mosterd
    • 4 el olijfolie
    • 1 halve citroen
    • 6 tenen knoflook
    • peper en zout

    Smaken komen beter tot hun recht als je ze de tijd geeft om in het vlees of elk ander ingrediënt te trekken. Maak dit kip recept voor de barbecue dan ook ruim op tijd klaar zodat de kip minstens 2 uur in de koelkast kan marineren. Neem een diepe schaal en maak als eerste de marinade. Doe hiervoor in de schaal het sap van een halve citroen en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Pers de knoflook ongepeld uit boven de schaal en voeg 2 eetlepels mosterd aan het mengsel toe. Uiteindelijk peper en zout naar smaak toevoegen. Leg nu de kippenvleugels (drumsticks kan ook) in de marinade en schep het mengsel goed uit over de kip. Zet nu de kip afgedekt in de koelkast en laat hem daar minstens 2 uur staan. Schep halverwege de kip nog eens goed om zodat de marinade nog eens goed over de kip gaat. Steek nu de barbecue aan en haal de kip uit de koelkast. Als de barbecue goed op temperatuur is leg je de kip op het rooster. Strijk de marinade over de kip heen en laat hem nu in ongeveer 10 minuten gaar worden. Check van tevoren of de kip gaar is voor je hem opeet. Verleng de barbecuetijd als de kip nog niet gaar is. Eet smakelijk!

    [/second]

    Gegrilde grote garnalen van de barbecue

    [first]

    1 kilo grote gepelde of ongepelde reuzengarnalen (diepvries)

    Flink veel olijfolie

    Zout

    Peper

    Knoflookteentjes (halve bol)

    Sap van een halve limoen

    Handje gesnipperde verse peterselie

    [/first][second]

    Doe de ingrediënten voor de marinade in een schaal en meng goed door elkaar. Haal ondertussen de garnalen uit de verpakking en laat ze een beetje ontdooien. Doe ze dan in de schaal waar de marinade in zit, weer even goed omscheppen, afdekken met plastic afdekfolie en in de koelkast enkele uren lekker laten marineren. Hierna klaar voor gebruik.

    [/second]

    Gevulde forellen met citroenmayonaise

    [first]

    • verse, schoongemaakte forellen
    • verse peterselie gesnipperd
    • olijfolie
    • peper en zout
    • mayonaise
    • citroen
    • teentjes knoflook fijngeperst

    [/first][second]

    Wrijf de forellen van binnen goed in met peper en zout. Hak de peterselie fijn en vul de forellen met de peterselie. Snijd een halve citroen in plakjes, leg in iedere forel een plakje citroen. Wrijf de vissen aan de buitenkant goed in met de olijfolie en leg ze tot gebruik koel weg. Laat de barbecue op temperatuur komen en gril de vissen in 15 minuten gaar. Voor de citroenmayonaise meng je 6 eetlepels mayonaise met een halve uitgeperste citroen, knoflook, peper en zout naar smaak.

    [/second]

    Pittig zoete gemarineerde speklappen van de barbecue

    [first]

    • 4 speklappen
    • 1 ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 eetlepels olie
    • 2 eetlepels tomatenpuree
    • 1 eetlepel azijn
    • 3 eetlepels honing
    • 1 eetlepel worcestersaus
    • Klein scheutje tabasco
    • Zout

    [/first][second]

    Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit de olie in een pan en fruit de ui met de knoflook op een laag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ca. 2 min. mee. Voeg 50 ml water met de azijn en de honing toe aan het tomatenmengsel. Breng deze marinade op smaak met de worcestersaus, tabasco en zout. Laat de marinade afkoelen en laat de speklappen ca. 30 min. marineren. Rooster de speklapjes in ca. 15 min. op de barbecue gaar en ze zijn klaar voor gebruik.

    [/second]

    Allen veel succes hiermee, lekker smullen, en een fijn barbecue seizoen gewenst!


    Meer over vergelijkbare onderwerpen
    barbecuebarbecue tipsbarbecue vleesBBQ
    Lekker Tafelen

    Lekker Tafelen

    Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!


    Geen reacties

    Schrijf een reactie
    Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

    Schrijf een reactie

    Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
    Verplichte velden zijn gemarkeerd*