De geheimzinnigheid van kefir!

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
De geheimzinnigheid van kefir!

Kefir betekent letterlijk ‘goed gevoel’ en vindt zijn oorsprong in het Turkse Keif. De kefircultuur is eeuwen oud en afkomstig uit de noordelijke Kaukasus. Kefir werd door de moslimbevolking beschouwd als een geschenk van Allah. Eeuwenlang werd de cultuur van generatie op generatie doorgegeven. Ze vormde een traditioneel onderdeel van elke lokale bevolkingsstam en rond het gebruik van kefir hing een zekere geheimzinnigheid. Lang bleef de kefircultuur verborgen voor het westen maar in 1908 bracht Irina Sakharova, een werkneemster uit een kaasfabriek in het noordelijke Kaukasus gebergte,de eerste kefirkorrels naar Moskou, waar ze een groot medisch succes werden.

Er bestaan twee verschillende soorten kefir:

Melkkefir: dit is een frisse, licht zure melk drank die bij het drinken een lichte tinteling op de tong geeft. Dit komt door de koolzuur dat in de melk aanwezig is. Ook bevat melkkefir tussen de 0,1 en 0,2 procent alcohol en ruim 40 aromatische componenten, wat zijn unieke smaak verklaart. Melkkefir wordt gemaakt met melkkefirkorrels, ook wel kefirbloemetjes of yoghurtbloemetjes genoemd.

Waterkefir: is een sprankelende fris zure waterdrank, tevens met koolzuur en een licht alcoholgehalte. Dat alcoholgehalte wordt sterk beïnvloed door de duur van de gisting en de aanwezige stoffen die aan het water zijn toegevoegd. Bij een traditionele bereiding worden naast citroen gedroogde vruchten en suiker toegevoegd.

Aan kefir worden geneeskundige krachten toegeschreven! Maar daarover volgende week meer!

 

Gastschrijvers

Latest posts by Gastschrijvers (see all)


0 Reacties

Geen reacties Op dit artikel is nog niet gereageerd. Ben jij de eerste?

Laat het Lekker Tafelen team hier weten wat je ervan vond of deel je eigen tips en adviezen hier met onze lezers.

Jij kunt de eerste zijn om een reactie of tip te plaatsen !

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Kookschool

Zelf boter maken voor dummies

Zelf boter maken voor dummies   0

Zelf boter maken voor dummies Afgelopen weekend was ik met mijn ouders aan het genieten van de zon op een terrasje aan een grachtje in een pittoresk stadje en we vroegen [...]

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety