Tiramisu is een verrassend en geliefd dessert met een luxe uitstraling. Reden genoeg om deze klassieker of een variant daarvan op tafel te zetten tijdens de kerst. De tiramisu staat altijd garant voor Lekker Tafelen. Tip is om je tiramisu eens in een andere vorm of in een glas te serveren. Een lintje om een glas of een vruchtje op de tiramisu doet al snel wonderen. Vijf lekker tafelen variaties:
Originele tiramisu
Klop 3 eidooiers dik en luchtig met 50 gram suiker. Klop 3 eiwitten stijf met 50 gram poedersuiker. Meng eigeel en eiwit met een spatel. Klop 100 gram mascarpone los en klop er 125 ml. slagroom door tot een mooi lobbig geheel ontstaat. Meg met een spatel door het eimengsel. Bedek een ovenschaal met lange vingers en giet er 100 ml. espresso over. Bedek met de helft van het mascarpone-eimengsel. Leg hier weer lange vingers op en giet er 5 eetlepels amaretto over. Bedek met de rest van het mascarpone-eimengsel. Bestrooi met behulp van een zeefje met 3 eetlepels cacao en rasp er een stuk chocolade overheen. Laat 3 uur opstijven in de koelkast. Serveer met een espresso of cappucino.
Tiramisu met walnoten
Hak 140 gram walnoten grof en rooster ze even in een droge koekenpan met 3 eetlepels suiker. Laat even karameliseren en dan afkoelen. Beleg de bodem van een schaal met lange vingers, besprenkel met 50 ml. notenlikeur. Klop 125 ml. slagroom stijf met 2 eetlepels suiker en klop er dan voorzichtig een bakje (250 gram) mascarpone door.
Week 3 blaadjes gelatine in koud water. Verwarm de 50 ml. notenlikeur en los de gelatine hierin op. Meng dit door het mascarpone/slagroom. Meng er dan ca 2/3 van de gekaramelliseerde noten door. Verdeel de Mascarpone room over de schaal bestrooi met de rest van de noten en rasp er tot slot ca 75 gram donkere chocolade over. Dek de tiramisu af met huishoudfolie en laat het tot gebruik in de koelkast opstijven.
Tiramisu met banaan
Vul een mengkom met 500 ml. kwark, 250 gram mascarpone, 3 eetlepels bruine rum en 40 gram suiker. Schep dit mengsel voorzichtig maar goed om. Los 40 gram suiker op in 8 eetlepels espresso. Voeg 2 eetlepels koffielikeur toe en laat het koffiemengsel even afkoelen. Doop 150 gram lange vingers in het koffiemengsel en bedek hiermee de bodem van een ovenschaal. Schep de helft van het mascarpone kwark mengsel over de lange vingers. Snijd 4 bananen in plakjes en verdeel de helft over het mascarpone kwark mengsel. Herhaal de lagen nog eens en eindig met een laag room. Strooi er 2 eetlepels cacaopoeder over en laat het geheel minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Tiramisu met mango
Vul een mengkom met 500 ml. kwark, 250 gram mascarpone, 3 eetlepels bruine rum en 40 gram suiker. Schep dit mengsel voorzichtig maar goed om. Los 40 gram suiker op in 8 eetlepels espresso. Voeg 2 eetlepels koffielikeur toe en laat het koffiemengsel even afkoelen. Doop 150 gram lange vingers in het koffiemengsel en bedek hiermee de bodem van een ovenschaal. Schep de helft van het mascarpone kwark mengsel over de lange vingers. Snijd 4 mango’s in schijfjes en verdeel de helft dakpansgewijs over het mascarpone kwark mengsel. Herhaal de lagen nog eens en eindig met een laag room. Strooi er 2 eetlepels cacaopoeder over en laat het geheel minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Bitterkoekjes tiramisu met citroenmascarpone
300 gram bitterkoekjes naast elkaar in ovenschaal leggen en 5 eetlepels sinaasappellikeur erover sprenkelen. Schil van 1 citroen raspen en 3 citroenen uitpersen. Citroensap met 125 gram poedersuiker verwarmen tot suiker is opgelost. 4 blaadjes witte gelatine ca. 5 minuten weken in koud water en in warm citroenmengsel oplossen. Mengsel iets laten afkoelen en samen met citroenrasp door 250 gram mascarpone roeren. 50 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes door mascarpone mengsel roeren en er 2 dl. slagroom voorzichtig doorspatelen. Mengsel op bitterkoekjes scheppen. Bovenkant gladstrijken en tiramisu in de koelkast in minimaal 4 uur laten opstijven. Voor serveren royaal met poedersuiker bestrooien. In stukken snijden. Op bordjes zetten en bovenkant garneren met gekonfijte schilletjes.