Spruitjes stamppot met gehakt en rode pesto uit de oven
Als klein kleutertje keek ik al mee in de keuken als mn omaatje aan het koken was. Ik weet nog heel goed dat ik met Sinterklaas een mini-keukentje kreeg en oo oo wat was ik daar mee in mn sas. Ik toverde de lekkerste ini-mini gerechtjes op tafel. Dit recept is gebaseerd op een omaatjes recept, ik heb het een beetje aangepast en er mijn eigen creatieve draai aan gegeven.
Spruitjes stamppot met gehakt en rode pesto uit de oven.
voor 3 -4 personen
- 3-4 el olijfolie of roomboter
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- i rode ui gesnipperd
- 1/2 courgette in kleine blokjes
- 350 gram schoongemaakte spruitjes
- 600 gram kruimige aardappels
- 300 gram gehakt (rundergehakt of half om half)
- 3 el paneermeel
- 4 el geraspte kaas
- een paar kleine klontjes roomboter
- zout, peper, nootmuskaat
De over voorverwarmen op 220 graden. De spruitjes en aardappels gaar koken met een beetje zout. Terwijl de aardappels en spruitjes koken kun je in de hapjespan (of koekenpan) het gehaktmengsel bakken.
De knoflook en rode ui een paar minuten aanfruiten in de olie of boter. Courgette blokjes toevoegen en al omscheppend even meebakken. Vuur hoog en het gehakt rul bakken ,als het gehakt mooi bruin en rul is 2 el rode pesto toevoegen en goed erdoor roeren. Vuur lager en het mengsel nog ongeveer 7 minuten bakken, af en toe omscheppen.
Stamp de (gare) aardappels en spruitjes met een scheutje warme melk , een klontje roomboter een snufje peper en wat nootmuskaat. Vet een ovenschaal in met een beetje olie of boter (ook de zijkanten invetten). Doe het gehaktmengsel onderin de ovenschaal, de spruitjesstamppot er bovenop (goed verdelen)
Maak een mengsel van 3 eetlepels paneermeel en 4 eetlepels geraspte oude kaas en verdeel dit over de spruitjesstamppot, leg hier en daar een klein klontje roomboter op het paneer-kaasmengsel. Laat de schotel 20 minuten op 220 graden gratineren in de oven.
Eet smakelijk 🙂
Zo maak je eenvoudig zelf rode pesto:
- 1 teentje knoflook, grof gesneden
- 1-2 handjes ruccola
- 5-6 zongedroogde tomaatjes op olie
- 2 el geraspte oude kaas
- olijfolie (extra vierge)
alle ingrediënten in de blender en zonodig wat extra olijfolie toevoegen
Doen!