Ben je even uitgekeken op gekookte en gebakken aardappeltjes? Dan is deze gratin een verrukkelijk alternatief. Een gerecht wat makkelijk voor te bereiden is, en een feest op tafel als je eters krijgt. De gratin kun je perfect combineren met een salade, of een seizoensgroente naar keuze.
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 250 gram ricotta
- 200 gram verse gehakte peterselie
- zout en peper
- nootmuskaat
- 1 ei
- ruim 2 dl. room
- boter
- 125 gram gruyère
Schil de aardappelen en snijd ze in schijven. Doe de aardappelschijfjes in een pan met ruim koud water met wat zout. Breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken en doe ze dan over in een vergiet. Laat goed uitlekken. Spoel af met koud water en laat ze opnieuw uitlekken. Dep eventueel nog even droog met keukenpapier of een schone theedoek.
Verwarm je oven vast voor op 180 graden
Meng de ricotta met de peterselie en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Klop het ei los, vul aan met de room tot totaal 2 1/2 dl. Breng ook dit mengsel op smaak met zout en peper.
Vet een ondiepe ovenschaal in met boter. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Verdeel er 1/3 van de ricotta over. Strooi er geraspte gruyère over. Vervolgens laag voor laag op dezelfde wijze opbouwen en eindigen met een laag aardappel.
Schenk het ei roommengsel erover. Til de randen iets op met een vork zodat het mengsel er goed tussen kan lopen. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en laat in 40 minuten bakken tot de aardappelschijfjes gaar zijn, en de kaas mooi bruin is en bubbelt. Laat even 10 minuten staan voor je de gratin serveert.
Heerlijk, dat wil zondag maken! Maar voor hoeveel personen is dit gerecht. Ga zo door met al deze prachtige recepten
Dank je wel. Doen we 😉 De gratin kun je voor 3 a 4 personen als bijgerecht serveren. We zijn natuurlijk benieuwd naar het resultaat.