Wokschotel van Chinese broccoli, Noedels en rundergehakt – Een hele lekkere variant op de Nederlandse broccoli (eigenlijk afkomstig uit Italië) is de Chinese Kai Laan. Het is een fel groene plant die knapperig en hartig smaakt. Kai Laan heeft weinig calorieën voor een verrukkelijke smaak, daarom is het een van mijn favoriete ingrediënten in de Chinese keuken.
Wokschotel van Chinese broccoli, Noedels en rundergehakt
Dit heb je nodig
- 350 – 400 gram Kai Laan (verkrijgbaar bij de Toko)
- 250 gram rundergehakt
- 3 eetlepels oestersaus
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2-3 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 theelepels vijf kruiden poeder
- 1 theelepel sambal brandal (of naar eigen smaak)
- 100 gram udon noedels (dikke noedels)
Lukt het niet om aan Kai Laan te komen, gebruik dan paksoi.
Voorbereiding
Goed wokken begint bij een goede voorbereiding. Zorg dat alle ingrediënten van te voren in de juiste hoeveelheden klaar staan.
Maak de Kai Laan schoon, houd de stengels apart van de bladeren. Snijd de stengels in 2-3 cm lang stukjes. Was de stengels en laat uitlekken in een vergiet. Doe hetzelfde met de bladeren.
Zet alle overige ingrediënten klaar naast je wok. In slechts 5 minuten is je wokgerecht klaar, zonder dat alle vitamines en voedingsstoffen verloren gaan.
Bereiding
Verhit de kokosolie op hoog vuur in de wok. Voeg knoflook en ui toe en fruit 1 minuut. Voeg rundergehakt, en sambal toe en roerbak tot het gehakt gaar is. (3-4 minuten). Voeg (optioneel) de vijfkruidenpoeder en de oestersaus toe tijdens het bakken.
Voeg de kleingesneden stelen van de Chinese broccoli (Kai laan) toe en roerbak 1 minuut mee. Voeg dan het kleingesneden blad en de resterende oestersaus toe. Bak nog 1 minuut goed door en doe dan de noedels erbij.
Uiteraard is het belangrijk om tijdens het wokken de ingrediënten voortdurend om te scheppen. Zo ontstaat een optimale hitte verdeling en mengen groenten, vlees, kruiden en saus zich goed.
Serveer de wokschotel direct.
Tafel lekker!