Salade van gegrilde groenten – Groenten krijgen een prachtige diepe smaak wanneer je ze grilt. Vrijwel alle groenten kun je grillen, alleen de wat zachtere soorten zijn wat minder geschikt. Wil je deze toch grillen, doe dit dan op het einde en grill ze kort. Deze salade is vrij van de meest voorkomende allergenen en dus geschikt voor veel mensen met voedselallergie.
Deze salade bereid je het jaar rond! Kies telkens groenten van het seizoen, zo wissel je in smaak en kleur en dat geeft je salade echt een beleving.
Groenten om te grillen, bijvoorbeeld:
- puntpaprika in alle kleuren
- gele courgette
- groene courgette
- aubergine in alle kleuren
- groene aspergepunten
- portabella
Ingrediënten:
- citroen
- olijfolie
- bloemtortilla’s (of kies maïstortilla’s voor een glutenvrije bereiding)
- Voor de dressing:
- basilicum
- olijfolie
- grof zeezout
Bereiding:
Snijd de groenten in dunne mooie plakken. Bestrijk de plakken heel licht met wat olijfolie. Verwarm de grillpan of grill (droog) voor. Grill de groenten hier vlug aan weerszijden op gaar. Zorg dat je een mooi patroon krijgt met streepjes. Grill tot slot de tortilla krokant en goud bruin.
Voor de dressing:
Pureer basilicum met olijfolie en zeezout tot je een mooie vloeibare basilicumolie hebt
Serveren:
- Ook qua kleur kun je enorm variëren. Combineer bijvoorbeeld pompoen en oranje paprikasoorten voor een oranje salade. Of maak de salade helemaal groen door voor groene groenten te kiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
- Koemelkallergie of lactose overgevoeligheid? Informeer bij arts of diëtist of geitenkaas past binnen de grenzen van jouw dieet.
Zien hoe ik dit recept maak? Kijk aflevering 5 van mijn kookprogramma ‘Culinaire schatten uit de streek’ blijvend terug via mijn website www.larisse.nl