De R van mosselen

geroosterde mosselen met bacon kruidenkorst ovenHet is nu volop mosselseizoen. Wil je genieten van de verse Zeeuwse mosselen, doe dit dan vooral als de R in de maand zit. Ze zijn er al eerder, maar in deze maanden zijn ze op z’n best. Mosselen zijn bovendien snel, makkelijk en puur. Er zijn talloze recepten mee te bedenken, maar de meeste eten ze het liefst puur. Meestal geserveerd met (huisgebakken) frieten, sausjes en een verse salade.

Meer over mosselen

Het mosselboekje van het Nederlands Mosselbureau staat ook boordevol tips en ideeën. Download hier.

Zalm, veelzijdig en gezond

zalm-delen

Doe meer met zalm

Zelf zalm roken

Zalm om te roken

Zelf zalm roken doe je zo

Verse vis bederft snel. Bewaar vis daarom in de verpakking of, afgedekt, in een ruime plastic of glazen schaal maximaal 1 a 2 dagen in de koelkast. Op warme dagen is het verstandig om vis in een koelbox of koeltas te vervoeren.

De meest gebruikte kruiden bij verse vis zijn bieslook en dille. Maar probeer gerust ook eens tijm, kervel of koriander. Er is van alles mogelijk mits jij durft te variëren.

Creatief met garnalen

Garnalen zijn veel meer dan alleen een cocktail of een gevuld toastje. Vaak kopen we gepelde garnalen omdat we het pellen maar een lastig klusje vinden. Vergeet echter niet dat je van de schalen een heerlijke bouillon kan trekken.

Garnalen pellen doe je zo:

Leg de garnaal neer, pak met je rechterhand de garnaal vast met de bovenkant naar je toe. Druk dan je duim in het midden van de rug en buig door tot deze knakt. Vervolgens trek je het staartgedeelte eraf. Zo simpel is het echt. Eenmaal gedaan en de bouillon van de schalen gemaakt wil je niet meer anders.

Zuiver zeewater is het eenvoudigste én het beste kookvocht voor garnalen. Dat is de keuken helaas niet voorhanden. Zelf ‘zeewater’ maken? Gebruik per liter water 2 eetlepels zeezout. Kook kleine garnalen 4 minuten, grote soorten wat langer.

Garnalenkroketten zijn in België wat voor ons gehaktballen zijn. Maak je garnalenkroketten, kies dan bij voorkeur voor Hollandse garnalen uit onze eigen Noordzee. Roze garnalen worden geïmporteerd uit de Indische oceaan. Qua versheid kies je voor machinaal gepelde Hollandse garnalen. Deze hoeven namelijk niet geconserveerd of diepgevroren te worden om in een ander (lage loon)land gepeld te worden.

6 recepten met garnalen