Verse blaadjes, groenten van het seizoen

Raapsteeltjes_02

Raapsteeltjes; brengen het voorjaar in de keuken

Raapsteeltjes zijn er weer. Met een blik op het kistje verse raapsteeltjes bij de groenteman op de markt bekruipt me het heerlijke voorjaarsgevoel. Het verse blad komt natuurlijk uit de kas, maar het is een feest om die bosjes weer op je werkblad te hebben. Is het buiten koud, dan wordt het een stamppot en bij een lekker zonnetje vormen ze de basis van een verse voorjaarssalade.

Raapsteeltjes; vers voorjaar

tuinkers

Tuinkers

Tuinkers kun je nu al volop zaaien. Doe het binnen i.v.m. mogelijke vorst. Eenmaal gezaaid kun je al snel genieten van de royale opbrengst die het tuinkerszaad altijd biedt. Kinderen vinden het geweldig. Wie kent het tuinkers haar niet op de lege, versierde schil van een meloen. Gebruik de tuinkers op je broodje kaas, als garnering of bij een stukje verse vis.

Meer over tuinkers

Rode bietjes

rode-bietjes-recepten

Verse soepen van verse groenten

Maak jij nog wel eens zelf soep? Bij de plaatselijke grootgrutter vind je stellingen vol met blikken, pakken en zakken soep. Met een beetje geluk staat er bij een koeling een term als ambachtelijk. Maar is het dat ook? Verse soep maak je zelf. Alleen dan weet je wat er in zit. Jij bepaald hoe zout de soep wordt en hoeveel verse groenten je er echt in verwerkt. Een pannetje soep is alleen al ideaal om restjes verse groenten op te maken. Juist in de herfst gaan we graag een keertje extra aan tafel zitten voor een kommetje huisgemaakte soep.

Zelf soep maken van verse groenten

Soep van verse kapucijners

patinaak

Pastinaak hoort bij de winter. De heerlijke kruidige smaak en de vele mogelijkheden dagen je uit om vaker een kilo pastinaak mee te nemen. Let op, koop pastinaken bij de groenteman of op de markt. Voor verpakte pastinaken in de supermarkt betaal je echt teveel.

3 heerlijke tips met pastinaken

 

prei

Wintergroenten, PREI

alleskunner in de keuken

Prei, daar kun je echt meer mee! Natuurlijk behoort prei tot de meest gekochte groenten, maar we kopen ze massaal per stuk. Albert Heijn heeft zelfs besloten om er een stuksprijs van te maken. Waarom? Op de pakjes nasi mix staat “Extra nodig: één prei”. Mensen schaam je! Prei is geen extra, maar een heerlijk basis ingrediënt.

Prei variaties, omdat je gewoon meer kan met prei

Verse paddenstoelen, van champignon tot peperige cantharellen

Paddenstoelen ontdekken in de keuken. Dat bedoelen we echt letterlijk. Champignons eten we (bijna) allemaal, er valt echter nog zoveel meer te ontdekken. In de supermarkt, waar nog verreweg de meesten hun ingrediënten aanschaffen, word ik altijd een beetje somber van het paddenstoelen assortiment. De witte champignon is er ruimschoots aanwezig, de overige soorten staan er wat summier naast. Ze worden simpelweg te weinig verkocht. Dat hebben ze opgelost door mixen aan te bieden. Maar mensen, die mixen halen niet bepaald het beste in de paddenstoelen naar boven. Genoeg geklaagd, we gaan jullie snel wat meer inspiratie meegeven.

Paddenstoelen ontdekken in de keuken (Paddenstoelenwijzer)

 

gesneden kool

Creatief met kool

Kool is allang niet meer saai. De tijd dat we kool met een maizena papje serveerden ligt achter allang achter ons. Nu serveren we gevulde koolrolletjes, koolsalades, verrukkelijke ovenschotels en andere lekkernijen met kool.

Meer over kool

knolselderij-recepten

Verse knolselderij

Heerlijke kruidige toevoeging in veel gerechten. Van puree tot salade, je kunt er echt heel veel mee. Let er bij aankoop altijd op dat de knol stevig is en het blad heldergroen.

Recepten met knolselderij

Sporenelement ui 2

Uien als smaakmaker

Hoe gewoon zijn uien? Onze ervaring is dat juist gewone ingrediënten vaak voor verrassingen kunnen zorgen. Dat geldt zeker voor de ui. Soorten, maten, kleuren, je kunt er echt heerlijk mee aan de slag in je keuken.

Meer over uien

Seizoensrecepten voor Januari

Welke verse groenten zet jij in Januari op tafel? Met onderstaande recepten hopen we je te inspireren vers en van het seizoen te eten.

3 keer lekker met witlof