Meer groenten eten is een absolute noodzaak. Ondanks alle pogingen van de overheid en belanghebbenden is het nog altijd moeilijk om de bekende 2 ons groenten per dag te halen. Waar hebben we het over? 2 ons groenten per dag! Lekker Tafelen wil je dan ook graag helpen aan de nodige inspiratie met groenten van het seizoen.

Botersla: Die moet je plukken!

Botersla: Die moet je plukken! Een krop botersla moet frisgroen van kleur zijn en knapperig vers met een stevig en gesloten hart. Bekijk alle tips en probeer de 3 bijgevoegde recepten

5 tips om meer groenten te eten

  1. Koop 2 keer in de week verse groenten. Je hebt totaal 7 kilo groenten nodig (voor 4 personen). Dat kost je tussen de 7 en 15 euro per week.
  2. Baseer je eetpatroon op je groentevoorraad. Eet eerst de kort houdbare groenten en daarna de hardere groentesoorten.
  3. Maak vaker verse soepen, gebruik groenten in sapjes (een blender of slowjuicer is een aanwinst in je keuken)
  4. Zorg voor een goede basisvoorraad (koop eerst wortel/paprika/tomaat/prei/(spits)kool) Deze kun je ook verwerken als soepgroenten/nasi- of bamigroenten/mosselgroenten etc.
  5. Gebruik sla, tomaat, paprika, komkommer etc ook op je boterham

Bonentijd

Juli en Augustus zijn de topmaanden voor verse bonen. Sperziebonen, snijbonen, boterbonen maar ook tuinbonen, peultjes, kapucijners (ook wel blauwschokkers genoemd) en verse doperwten zijn nog verkrijgbaar. Ze worden massaal aangeboden op de markt (nog altijd onze favoriete plek om verse groenten te kopen) tegen lage prijzen. Hieronder een aantal inspirerende tips.

Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus uit Dendermonde

Boterboontjes in ‘zoete’ melksaus uit Dendermonde

Groene quinoasalade met tuinbonen en pittige citroendressing

Groene quinoasalade met tuinbonen en pittige citroendressing

Penne met sperziebonen, bacon en tijm

Penne met sperziebonen, bacon en tijm

Groenten invriezen

Het aanbod verse groenten is in deze tijd van het jaar zo groot, dat het de moeite loont om een voorraadje aan te leggen in de diepvries.

Groenten invriezen

Groenten invriezen

Bloemkool variaties

Voordelige bloemkool, of misschien wel bloemkool uit eigen tuin? Daar mag je best creatief mee om gaan. We zetten wat leuke varianten op een rij.

Bloemkool; Zes eenvoudige recepten met een alledaagse groente

Bloemkool; Zes eenvoudige recepten met een alledaagse groente

Groenten inspireren elke dag

Knoflook de smaakmaker

Knoflook de smaakmaker

Bleekselderij: de perfecte combinatie

Bleekselderij: de perfecte combinatie

Uien; Ontdek de varianten

Uien; Ontdek de varianten

Verse spinazie

Verse spinazie

De 5 voordelen van zelf verse groenten snijden

De 5 voordelen van zelf verse groenten snijden

Vruchtgroenten; Die heb je gewoon altijd in huis

Tip: Bewaar vruchtgroenten bij voorkeur niet in de koelkast. Ze verliezen daar smaak en houdbaarheid. De ideale plek is een ouderwetse kelder of onverwarmde bijkeuken. Een temperatuur tussen de 7 en 13 graden zorgt voor een veel langere houdbaarheid. Dit geldt voor alle onderstaande vruchtgroenten.

Paprika de kleurrijke topper

Paprika de kleurrijke topper

Courgette

Courgette

Aubergine

Aubergine

Tomaten; dat kan altijd

Tomaten; dat kan altijd

Pittig pepertje

Pittig pepertje

Komkommer recepten en tips

Komkommer recepten en tips