Hollandse aardbeien

Op de markt tref je ze weer overal. Pas echter goed op wat je koopt. De eerste vroege Hollandse kas aardbeien van het ras Lambada zijn verrukkelijk. Heerlijk zoet, je hebt er geen suiker of slagroom bij nodig. Tegelijkertijd prijzen diverse marktkoopmannen hun laatste aardbeien aan. “Neem maar mee mevrouw; 3 bakken voor…….. euro” Deze smaken beduidend minder en zijn geïmporteerd uit Spanje. Het witte kontje onder de groene kroon verraadt vaak al op het eerste gezicht dat we hier niet met de nieuwe Hollandse oogst te maken hebben. Wil jij echte Hollandse aardbeien proeven? Vraag je groenteman dan naar Lambada’s. Reken op een prijs van rond de 3 a 4 euro voor een klein bakje van 200 gram.

Aardbeien

aardbeien taartjes

Citrus is het fruit voor de wintermaanden

Gaat die sinaasappel of die mandarijn alleen op als tussendoortje of durf jij er creatief mee te zijn? De citrusfamilie is veel groter dan alleen de sinaasappel en de mandarijn. Denk ook aan de bekende grapefruit, citroen en limoen, maar ook kumquats en pomelo’s behoren tot de citrussoorten. Binnenkort meer hierover op Lekker Tafelen.

citroenrisotto

Ook in een hoofdgerecht kan citrusfruit een belangrijke rol spelen. Probeer eens deze risotto met citroen

Fruitsalade in een frisse Aziatische siroop

Probeer de soorten ook eens in deze spannende combinatie: Fruitsalade in een frisse Aziatische siroop

  Meer ideeën en recepten met citrus

Stoofpeertjes; niet alleen als bijgerecht

Gieser Wildeman, St. Remy, het zijn de meest voorkomende soorten stoofpeertjes. Er zijn nog veel meer soorten, die laten we nog maar even onbesproken. Ze zijn vaak slecht verkrijgbaar, en we komen daar in een later stadium graag nog eens op terug. Voor nu een aantal totaal verschillende recepten met stoofpeertjes. Probeer, experimenteer en laat ons ook zeker jouw creaties weten.

stoofpeertjes

Recepten met stoofpeertjes

Stoofperen tip

De Gieser Wildeman is kleiner en laat men daarom vaker liggen. Wie onbekend is met de stoofpeer kiest eerder voor een St Remy vanwege het formaat. Maar… is dit de juiste keuze? De Gieser Wildeman is niet alleen kleiner van stuk, maar ook zoeter. Om de uiteindelijke smaak te waarborgen heb je dan ook minder suiker nodig. Bovendien kookt de Gieser Wildeman beter rood. Je hebt iets meer tijd nodig om ze te schillen, maar de uiteindelijke smaak op het bord compenseert dit ruimschoots.

Feest met appels; ontdek de veelzijdigheid

Weet jij wat het seizoen van appels is? Juist ja, de herfst en de winterperiode. Natuurlijk zijn appels tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar. Wil je een lekker appeltje eten dan is het raadzaam om te zorgen dat je er iets meer van weet. We worden tegenwoordig overal verleidt met geïmporteerde rassen. Ook als onze eigen Hollandse appels er volop zijn! De juiste smaak en het lekkerste appeltje ontdek je dus als je weet wanneer deze van de boom rollen. Seizoen en smaak zijn dan ook onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Appeltaart zelf bakken

appeltaart

Wie is er niet dol op een verse appeltaart uit eigen oven. Welke appeltaart kies jij?

Stamppot

Hete bliksem

Appel in de stamppot? Ja nou en of. Probeer eens de Hete bliksem of de Rode kool stamppot met appeltjes

Plukken

appels-peren-plukken_4012

appels-peren-plukken_4015

Appels plukken, de teler vind het leuk als je komt. Wij hebben graag de feeling met wat we eten. Waar komt het vandaan, hoeveel moeite moet een teler doen om de appels in het winkelschap te krijgen en misschien wel de belangrijkste, hoe groeien die appeltjes nu eigenlijk? Lees ons verslag van de Landelijke appelplukdag en beleef het ook zelf in het volgende seizoen.

Kokkerellen

soufflé met vers geplukte appels

Souffle met appels

Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Grootmoeders appelmoes met tips van een Franse oma

  Meer appelrecepten en ideeën