Fruit

Fruit is gezond en lekker. Dat lijkt een alledaagse inkopper, maar zo vanzelfsprekend is het allemaal niet. Door ons drukke en jachtige leventje eten we lang niet altijd voldoende fruit. Fruit is al makkelijker, maar het moet nog makkelijker. Fabrieken schillen ons fruit, sapjes drinken we alleen nog in de stad waar voor een euro verse jus d’ orange verkocht wordt, maar zelf een ananas schillen doen we nauwelijks meer, laat staan dat we een verse fruitsalade op tafel zetten. Lekker Tafelen inspireert dan ook graag met tips en adviezen om meer fruit te eten.

Hollandse kersen

Hollandse kersen

Vijf gezonde redenen om Hollandse kersen te eten

Kersen, seizoensproduct nummer 1 op dit moment. Kersenkraampjes langs de weg, en elke groenteman (als die van z’n vak houdt) laat ze uitbundig terugkomen in zijn presentatie. Alleen dat al maakt ons enthousiast en zal ons verleiden om dat pondje kersen maar eens aan te schaffen. In deze special laten we je nog vijf redenen zien waarom je deze vruchten vaker zou moeten kopen.

Lees hier meer

Soorten pruimen

Pruimentijd

In het seizoen: Pruimen

Het is volop pruimentijd. Koop jij pruimen uit het buitenland of ga je voor Hollandse pruimen? Het Hollandse pruimenseizoen start met opal pruimen, reine claude en vervolgens de reine victoria. Zomaar een paar bekende rassen die je overal tegenkomt. En echt de Hollandse pruimen zijn jouw interesse meer dan waard.

Meer tips en recepten

Bramen recepten

Bramen plukken

Wildplukken

Het bramenseizoen komt er aan. Over een paar weken zie je overal mensen met emmertjes langs de kanten van de weg staan om bramen te plukken. Tijd om ook in actie te komen. In plaats van picknicken ga je bramen plukken. De helft snoep je natuurlijk onderweg al op! De rest neem je mee in een emmertje. Goed wassen en dan de keuken in. Wordt het jam, wordt het ijs, of gebruik je ze bij een heerlijk dessert of een prachtige taart?

Bramen plukken en dan de keuken in

Augustus: Heerlijk fruitige tips van het seizoen

Fruitsalades maken

Fruitsalades maken

Zelf waterijsjes maken

Zelf waterijsjes maken

Bessen

Bessen

Meloen

Meloenen

Vruchtensap van vers fruit

Vruchtensap van vers fruit

Uit de slowjuicer

Uit de slowjuicer

Grote hoeveelheden fruit verwerken

Omdat de meeste fruitsoorten in Nederland in dezelfde periode geoogst worden is het verstandig een beetje meer aan te schaffen. De prijzen zijn in het hoogseizoen op z’n laagst en door er bijvoorbeeld jam van te maken kun je er ook later in het seizoen nog van genieten. Maar denk vooral ook aan de vele lekkere mogelijkheden die je hebt om dat verse fruit te verwerken in je dagelijkse eetpatroon.

Jam maken

Jam maken

Jam: De meest voor de hand liggende is natuurlijk jam. Ja, daar zit suiker in maar dat zit ook in de potjes in supermarkten. Zelfgemaakte jam is leuk en echt lekkerder. Kies wel voor vers en rijp fruit!

Taarten: In de herfst heeft iedereen het over appeltaart. Maar hoe zit dat in de zomer? Taarten zijn juist geweldig mooi als je ze decoreert met verse zomerfruit. Terwijl je taart in de oven staat kun jij mooi het verse fruit schoonmaken.

Toetjes: Tussen onze toetjes recepten vind je volop inspiratie om je verse fruit op tafel te zetten. Even geen pakken vla en bekers pudding maar verse huisgemaakte toetjes. Met een beetje suiker maar ook heel veel vers fruit.

IJs: Verwerk vers fruit in waterijsjes of roomijs. Vergeet de kant en klare ijslollies en ga voor de trots van je zelfgemaakte ijsjes. Aan wie je ze ook geeft, ze zullen altijd goedgekeurd worden.

Milkshakes: Waarom altijd naar een terrasje voor een verse milkshake. Maak zo’n shake eens zelf. Je weet dan wat er in zit en echt, dat is zoveel lekkerder.

Smoothies en sapjes: Heb je nog een beetje fruit over? Wie in het gelukkige bezit is van een blender of slowjuicer kan zelf de lekkerste smoothies, sapjes en andere zomerdrankjes maken. De uitspraak “Eet jezelf gelukkig” vinden we een beetje vreemd, maar hier wordt je gewoon heel gelukkig van.

 

 

Appel en Perenseizoen in aantocht

We weten het nauwelijks meer. Het Hollandse appel- en perenseizoen start in september. Met een beetje geluk en de juiste weersomstandigheden zijn ze er eind augustus al. Tijdens een fietstochtje kun je ze overal zien hangen. Wij kijken uit naar die eerste James Grieve of Delbar estival. De appels die je nu in de winkels koopt zijn vaak import appelen. Eet nu liever zacht zomerfruit, dan wordt het moment om in een knapperig verse en friszure elstar appel te bijten des te leuker. Zo mooi zijn seizoenen.

appels-peren-plukken_4012

En nog meer vers fruit