Liveblog: wijn en wijngaarden beleven (Deel 3)

Liveblog: wijn en wijngaarden beleven (Deel 3)

Liveblog: wijn en wijngaarden beleven

Eten en drinken draait tegenwoordig veel om beleving. Dat hebben reclamemakers goed begrepen. Maar ook steeds meer wijnproducenten beginnen dat te begrijpen. Bijzondere etiketten, mooie verhalen over ambacht, de label ‘bio’: het zijn allemaal manieren om meerwaarde voor een product te realiseren.

Als het verhaal klopt, is het een hele mooie toevoeging. Ik merk zelf ook dat ik liever een wijn drink, die ik zelf bij een wijnboer heb geproefd, of waarover de slijter een bijzonder verhaal heeft verteld. Tijdens het schenken van de wijn, draag je deze weetjes weer over aan je gasten en krijgt de wijn meer karakter. Zo geniet je nóg meer van een lekker glaasje wijn.

De wijnen die wij na onze eerste proeverijen in de Languedoc gingen proeven, hadden allemaal een mooi verhaal. Ik weet niet óf het daardoor kwam, maar ze leken mij in elk geval (nog) beter te smaken. Graag deel ik hierbij enkele van deze mooie verhalen. Wij als pers mochten al deze mooie wijnen proeven en dat ging heel officieel: zonder hapjes tussendoor, en alles weer uitspugen. Maar nadat het ‘zware’ werk gedaan was, mochten we van de wijnen echt genieten onder het genot van heerlijke en locale gerechten in Restaurant L’Autrement in Béziers.

Cocos met inktivis

Dessert in L'Autrement

Côteaux de Béziers: voortborduren op een Romeinse erfenis

De Côteaux de Béziers, die rondom de oude, van oorsprong Griekse, stad worden geproduceerd kunnen zich roemen vanwege hun traditie van meer dan 2000 jaar. De meeste bestaan al sinds de komst van de Romeinen en 35% van de boerderijen zijn zelfs gebouwd op Romeinse funderingen. In tegenstelling tot in de rest van Frankrijk bovendien, bleef de streek in de tweede helft van de 19e eeuw gevrijwaard van de druifluis, die nagenoeg alle wijnstokken vernietigde. Als je een Côteaux de Béziers drinkt, weet je dat je wijnen proeft met een traditie van 2000 jaar oud, voor een schappelijke prijs! Tip: Ga zelf langs bij gastvrije wijnboeren met het groene label “vignobles & découvertes”.

via Domitia Béziers

 

label-vignobles-et-douvertes (2)

Côteaux de la Vallée de l’Orb: bergen, bossen en everzwijnen

Dit gedeelte van de Languedoc ligt in een stoer en afgelegen bergachtig gebied. Het klimaat is weliswaar Meditterraan, maar het is er net iets frisser. Hierdoor krijgen de druiven wel genoeg zon krijgen, maar ze drogen niet te veel uit en blijven dus heel sappig. Dat levert mooie wijnen op. Omdat de wijngaarden worden omringd door bossen, krijgen ze regelmatig bezoek van wilde dieren als everzwijnen, herten en moeflons (een soort wilde schapen, die op steenbokken lijken), die de druiven ook graag lusten. Als je vroeg langs komt, heb je kans dat je oog in oog komt te staan met een everzwijn…..

Zelf ben ik erg gecharmeerd van het Domaine de la Croix Ronde, wijnen die in Nederland ook te krijgen zijn. De eigenaar gaat te werk als een kok, vertelde hij mij. Hij oogst alle verschillende soorten druiven en laat ze eerst per soort en zelfs per perceel in aparte ketels fermenteren, waarna hij als een kruidenmenger gaat experimenteren. Een snufje dit, een beetje dat: totdat hij een wijn heeft gebrouwen waar hij zelf achter staat.

Domaine de la croix ronde (2)

Côteaux d’Ensérunes: Romeinen en een bijzondere samenwerking tussen wijnboeren

De Côteaux d’Ensérunes, liggen rondom de ruïnes van een oude Romeinse vestingstad, een oppidum. Hier werd meer dan 100 jaar geleden de eerste coöperatie van wijnboeren gesticht. Wijnboeren besloten samen te werken om zo meer weerstand te kunnen bieden tegen de handelaren, die niet altijd bereid waren een goede prijs te geven. Hier komen zowel witte droge en fruitige wijnen van Chardonnay- of Muskaatdruiven, stevige rode wijnen en toegankelijke borrel-roséetjes vandaan.

Zo en nu eerst naar bed, morgen wandelen door de wijngaarden!


Laat je een leuke reactie achter?

Deel: "Liveblog: wijn en wijngaarden beleven (Deel 3)" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Meer over vergelijkbare onderwerpen
FrankrijkLanguedocwijnwijnen
Vanessa van Koppen

Vanessa van Koppen

Sinds 2013 professioneel met koken en schrijven bezig. Ik wil zoveel mogelijk mensen plezier in het koken en lekker eten bijbrengen. Regelmatig op de maandag te horen bij Schepper&Co radio over gerechten met een verhaal. Veel informatie vind je ook op mijn website voor de feestdagen: www.sacrecuisine.nl

Je las: Liveblog: wijn en wijngaarden beleven (Deel 3). Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*