Zalm is een vette vis maar het vet in deze vis hoort tot de categorie gezonde vetten. De vis bevat grote hoeveelheden omega-3 vetzuren. Daarnaast is ook het eiwitgehalte van zalm heel hoog. Een zalmmootje is dan ook een goed en gezond alternatief voor een stukje vlees.
Zalm kun je ook prima bereiden op een barbecue. Dat laat vooral zien dat je er meer van maakt als gewoon een kant en klaar barbecue pakket dat je even opwarmt op je barbecue. In deze special 4 tips voor zalm op jouw barbecue.
Gemarineerde zalm
- 4 eetlepels ketjap manis
- 4 eetlepels olie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 1/2 a 1 theelepel sambal oelek
- 4 stukken zalmfilet
barbecue met een grilltopper
In lage schaal ketjap, olie, balsamicoazijn, knoflook, basterdsuiker en naar smaak sambal en zout door elkaar kloppen. Zalmfilet door marinade wentelen, schaal afdekken en zalm ca. 1 uur in koelkast marineren. Zalm af en toe keren.
Zalmfilet uit marinade nemen, laten uitlekken en op goed ingevette grilltopper 3 min. grillen. Keren en nog 3 min. grillen. Vis tijdens grillen 1 à 2 keer met overgebleven marinade bestrijken.
De zalm is het lekkerst als de vis net niet helemaal gaar is. Dat is makkelijk te controleren. Hoe meer de vis nog meegeeft als u erop drukt, hoe rauwer hij vanbinnen is. De vis moet dus nog net iets meegeven.
De perfecte zalmspiezen
- 500 gram zalmfilet
- 1 sinaasappel
- 2 eetlepels olie, + extra om te bestrijken
- 2 tenen knoflook, geperst
- 4 takjes rozemarijn
- 8 plakken parmaham
- 2 limoenen (gehalveerd)
metalen spiesen
barbecue
Snijd de zalm in blokken van 4 cm. Boen de sinaasappel schoon en rasp boven een kom de helft van de schil eraf (alleen het oranje). Pers de sinaasappel dan uit. Meng in een kom de vis met de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de olie, knoflook en takjes rozemarijn. Laat de vis afgedekt in de koelkast minimaal 1 uur marineren. Neem de rozemarijn uit de marinade en snijd de takjes doormidden. Wikkel 8 blokken zalm elk met een half takje rozemarijn in een plak parmaham. Rijg om en om 2 verpakte, 2 onverpakte zalmblokjes en als laatste een halve limoen aan de satépennen.
Bestrijk de spiesen met olie en gril ze op een ingevet rooster boven matig heet vuur in 3-4 minuten per kant gaar. Strooi er zout en peper naar smaak over.
Je kunt deze spiesen ook goed met stevige witvisfilet maken, zoals zeewolf- en kabeljaurfilet.
Zalm met bite, dat smaakt
- 4 zalmmoten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels kappertjes
- 4 augurken, in kleine blokjes
- 1 citroen, schil geraspt
- 2 eetlepels verse peterselie, fijngesneden
- 2 eetlepels verse munt, fijngesneden
Kwast de moten zalm in met olie, gril ze in 4 minuten goudbruin en keer ze halverwege. Meng nu alle ingrediënten voor de kappertjessaus door elkaar: 2 eetlepels olijfolie, kappertjes, augurken, geraspte citroenschil, peterselie en munt. Breng de saus op smaak met zout en peper. Serveer de zalmmoten met een flinke schep kappertjessaus.
Goed materiaal gebruiken is de helft van het werk. Het verhoogt je barbecueplezier waardoor je vaker lekker eet.
Zalm met citroen en kruiden, verfrissend op jouw barbecue
- 1 hele zalm, van ca. 1,5 kg. geschubd en leeggehaald
- 4 flinke handen gemengde verse kruiden(peterselie, venkel, basilicum)
- 2 citroenen in dunne plakjes
- zeezout en peper
- olijfolie
- aluminiumfolie
- lente-uitjes in fijne ringetjes
- 2 el venkelzaad (gekneusd)
Bestrooi de zalm van binnen en van buiten met zout en peper, wrijf hem in met olijfolie, en vul met de helft van de kruiden. Leg een vel aluminiumfolie op je werkblad en leg de zalm in het midden. Strooi er de citroen, uitjes, venkelzaad en de rest van de kruiden over. Leg ook wat van de kruiden onder de zalm. Besprenkel de vis met olie, rol de vis stevig in het aluminiumfolie , vouw die strak dicht en bind het pakje goed vast met keukentouw. Leg het pakje 25 min op de barbecue en draai halverwege.
Naast vis kun je ook kiezen voor echt goed vlees. Verrassende burgers en perfect gebakken steaks van jouw grill. Natuurlijk hebben we daar ook hele goede ideeën over. En alles begint bij de kwaliteit van het vlees dat je koopt.