Toetjes voor na de alledaagse maaltijd of als afsluiter van een diner

Toetjes voor na de alledaagse maaltijd of als afsluiter van een diner

Toetjes voor na de alledaagse maaltijd of als afsluiter van een diner

Nagerecht, dessert, toespijs of toetje de ene benaming klinkt net iets chiquer als de ander maar uiteindelijk hebben ze alle vier dezelfde betekenis. Het gerecht dat na het hoofdgerecht wordt opgediend.

En natuurlijk volstaat de ene dag een bakje vla, terwijl we de volgende keer net iets meer uitpakken en een pudding, een bavarois of panna cotta maken en na een uitgebreid diner doen we nog iets harder ons best en maken van het nagerecht kleine kunstwerkjes.

Het toetje is langzaamaan een essentieel onderdeel van onze dagelijkse maaltijd geworden.

Vla, een typisch Nederlands nagerecht

Vla is een typisch Nederlands zuivelproduct, gemaakt van gekookte melk met ofwel custardpoeder ofwel een combinatie van eieren, maïzena en vanille. Maar ook aan vla kan een smaakje worden toegevoegd en met slechts wat kleine aanpassingen maak je dan chocoladevla, frambozenvla of aardbeienvla.

Tot in de jaren ’50/’60 werden de meeste zuiveltoetjes gewoon zelf thuisgemaakt echter met de intrede van de elektrische koelkasten ontstond er tegelijkertijd een groot assortiment aan zuiveltoetjes in pakken. Jammer want zelfgemaakt is nog steeds het lekkerste.

Vanille /chocolade/frambozen vla

Toetjes uit grootmoederstijd

Naast de vla zijn er natuurlijk meedere typisch Nederlandse toetjes op basis van zuivel, uit grootmoederstijd kennen we natuurlijk allemaal wel de griesmeelpudding , de rijstebrij of hangop.

Maar ook een mousse of een bavarois kan uitstekend gegeten worden als dessert, al dan niet aangevuld met lekker vers fruit of eventueel koekkruimels.

Ook de Italianen, Spanjaarden en Duitsers weten wat lekker is

Dat Italianen weten wat lekker eten is wisten we eigenlijk wel, met hun vele pasta’s en pizza’s maar laten we niet vergeten dat er ook heerlijke nagerechten afkomstig zijn uit dit prachtige land. En wat te denken van de Spanjaarden, die na de paëlla ook nog eens een lekker dessert op tafel weten te toveren en dan de Duitsers, ook zij weten hoe je een maaltijd smakelijk afsluit. Dat bewijzen ze met onder andere de hiernaast opgesomde klassiekers die nog altijd voor blijde gezichten aan tafel zorgen.

Oh, nu vergeten we bijna de Fransen….

Je maaltijd eindigen met vers fruit

Vers fruit leent zich uiteraard perfect na de maaltijd, zeker nadat je wat zwaarder getafeld hebt heeft vers fruit een hele verfrissende werking. Natuurlijk kun je gewoon lekker een bakje met dit verse fruit nemen, maar als je het verwerkt in je dessert word het dubbelop genieten.

Ideeën te over weer om je maaltijd heerlijk mee af te sluiten, wat doe jij vanavond, neem je een lekkere vla of pak jij deze keer eens flink uit ?


Meer over vergelijkbare onderwerpen
nagerechten
Samantha Roelofs

Samantha Roelofs

Ik vind het heerlijk om in de keuken bezig te zijn en allerlei lekkernijen, vooral taarten, gebak en andere patisserie te bereiden en dan met zoveel mogelijk gebruik van verse ingrediënten. Niet alleen maak ik graag lekkernijen ik lees en leer er ook graag over. Ik vind het leuk om hier ,de door mij opgedane kennis, te kunnen delen.

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*