3 heerlijke recepten voor oud en nieuw

3 heerlijke recepten voor oud en nieuw

Oudejaarsavond, een van de speciale avonden (en nachten) van het jaar. Met vrienden of familie of misschien wel tijdens werk naar het einde van het jaar. Je kan dan maar beter wat lekkers bij de hand hebben, ook als je op je werk bent! De stukjes worst en kaas en de traditionele salades zijn altijd goed, maar probeer dit jaar ook eens wat nieuws. Bijvoorbeeld een gerookte forel-roomkaas paté met een tikje mierikswortel, een snelle zongedroogde-tomaten brood uit de pan met zelfgemaakte aïoli . Of je zelfgemaakte garnalensalade met een magere yoghurt-cognac saus. Keuze genoeg en snel klaar. En je hoeft natuurlijk niet te wachten tot 31 december!

3 heerlijke recepten voor oud en nieuw

Gerookte forel-roomkaas paté

  • Gerookte forel-roomkaas paté100 gr roomkaas (bv Mon-Chou)
  • 3 el mierikswortel (uit een potje)
  • 1 citroen (rasp hele, sap halve)
  • paar strengetjes bieslook (fijn gesneden)
  • 125-150 gr gerookte forel (zonder vel)
  • olijfolie

Doe de roomkaas met de mierikswortel, de geraspte schil en het sap in een mengkom en prak het met een vork door elkaar. Doe de bieslook erdoorheen, bewaar wat voor garnering. Voeg peper en zout toe. Scheur de forel in stukjes en roer deze voorzichtig door het mengsel. Doe het mengsel in een schaaltje, strooi de bewaarde bieslook erover en sprenkel een drupje olijfolie erover. Dek af met folie en bewaar in de koelkast tot je het gebruikt.

Magere yoghurt-cognacdip, ook lekker bij garnalen

Magere yoghurt-cognacdipZomers, ‘s winters, als voorgerecht, op de boterham, in een tortilla, op een toastje, een simpele garnalensalade is altijd goed. Hieronder de basis voor de dip of saus, die overigens ook prima te combineren is met krab en kreeft. Ik gebruik mijn zelfgemaakte ketchup, waardoor hij wat donkerder is, maar zeker zo lekker. En wil je een wat dikkere saus, gebruik dan een volle yoghurt. Varieer door wat fijngehakte peterselie toe te voegen of wat verse peper. Probeer, dit is een basis, dus geef er je eigen twist aan.

  • 4 volle el magere yoghurt
  • 1 tl worcestersaus
  • 1 tl tabasco
  • 1 volle el tomatenketchup
  • 1 el cognac
  • sap van een halve citroen

Meng alles en de saus is klaar. Garnalen ernaast en klaar!

Zongedroogde-tomaatjesbrood, uit de koekenpan

Zongedroogde-tomaatjesbrood, uit de koekenpanKen je dat, soep of salade klaar en brood vergeten?! Of dat je plotsklap trek krijgt in een stukje brood met wat aïoli? Maak dan dit snel-klaar brood uit de koekenpan eens. Niet laten rijzen, niet extra kneden, geen in een kommetje met een vochtige theedoek erover of een oven, maar direct in de pan! Het is een wondertje van eenvoud.

Met de ingrediënten kan je variëren naar jouw eigen smaak, gebruik lekker veel (verse) kruiden en laat het zout achterwege. Dat heeft dit brood helemaal niet nodig. Het enige dat je wel altijd nodig hebt is zelfrijzend bakmeel en water. Maak het vlak voordat je het opdient want warm is dit panbrood toch het lekkerst.

Bekijk hier het recept van mijn favoriete versie

Een goed uiteinde en een geweldig 2014!

Marlene Stolte

Marlene Stolte

Eten doe je iedere dag en dan kan het maar beter een feestje zijn. Met mooie verse produkten, fantasie, proberen en heel soms toch wat weggooien moet dit echt goedkomen.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
cognacforelgarnalenjaarwisselingroomkaasyoghurt

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*