Pasta, Pizza en Gnocchi; Onbetwiste Italiaanse toppers

Pasta, Pizza en Gnocchi; Onbetwiste Italiaanse toppers

Italië het thuisland voor pasta, pizza en gnocchi

Natuurlijk is de Italiaanse keuken niet alleen pasta, pizza en gnocchi. Dat misverstand willen we direct de wereld uit helpen. In ons Hollandse gevoel is dat het natuurlijk wel. Het is het eerste waar we aan denken als we “Italiaans” gaan koken. Oké, stiekem vinden we het helemaal niet zo belangrijk dat je echt Italiaans kookt. Wat we wel belangrijk vinden is dat Italianen graag kiezen voor lokale, pure en eerlijke ingrediënten. Ze genieten graag lang van hun maaltijd. Wie de Italiaanse keuken een klein beetje kent weet dat het ook echt een regionale keuken is. De diverse lekkernijen uit verschillende regio’s hoor je te kunnen proeven in de aloude klassiekers. Tegelijkertijd mag je dat wat ons betreft ook zeker als jouw uitdaging zien. Traditionele pastagerechten zijn absoluut mooi, maar een goede pasta leent zich zeer zeker ook voor een eigen, lokale combinatie. Natuurlijk mag je zelf combineren, maar altijd wel met de stelregel dat ieder ingrediënt smaak heeft.

De 5 favoriete P’s van kinderen

Vraag je kind wat ze eten willen en ze komen met minimaal een paar van de vijf P’s. Patat, Pannenkoeken, Poffertjes, Pizza of Pasta. Leuk om te zien dat de Italiaanse keuken een plaatsje verovert heeft in de kinder top 5. Italië en kinderen een gouden combinatie. Italië is het thuisland voor pasta en pizza, de maaltijden bij uitstek voor kinderen. Gelukkig zijn deze heerlijkheden ook in je eigen keuken goed te bereiden en kun je ook thuis je kinderen en natuurlijk jezelf heerlijk verwennen met deze Italiaanse specialiteiten.

Verdwalen in de pastawereld

Ja echt, je kunt helemaal verdwalen in de wereld die pasta heet. Het gamma aan soorten dat ons in de dagelijkse shops aangeboden wordt is echt maar heel beperkt. Ben je nieuwsgierig naar al die pastasoorten?

Velen zijn (net als ik) groot geworden met de bleke spaghetti en macaroni van Honig, een vrij smakeloos goedje. Toen ik klein was, wisten we bij mij thuis niet beter. De spaghetti of macaroni werd nog net niet tot pap gekookt en overgoten met een enorme hoeveelheid, rijk gevulde saus.  Dat pasta, dus ook spaghetti en macaroni eigenlijk “al dente”, beetgaar gegeten moet worden en eigenlijk helemaal niet zo veel saus nodig heeft, hebben we pas veel later ontdekt en leren waarderen.

 

Lees er hier alles over.

Trots op je eigen pastadeeg

pastamachine (3)

Eerlijk? Ik maak echt niet altijd mijn eigen pastadeeg. Maar die keer dat ik er helemaal zin in had om in de keuken uit mijn dak te gaan werd het toch pastadeeg. Best leuk, samen met kinderen. Mengen, rollen, je helemaal uitleven. En dan, zo moeilijk is het niet, het resultaat in je handen hebben. De trots van het maken van je eigen pastadeeg houdt niet op in de keuken. Ook aan tafel zet je de lasagne of de tagliatelle net even anders neer. Het kinderlijke gevoel van “Kijk eens, dat heb ik gemaakt” komt helemaal naar boven en als je je blik laat vallen op jouw proefkonijnen dan zul je herkennen dat die homemade pasta toch echt heel anders beoordeeld wordt. Dat is zo veel lekkerder dan de kant en klare of gedroogde pasta die je in de supermarkt koopt.

Nee, we gaan echt niet zeggen dat je je pasta altijd zelf moet maken. Maar als je eens zin hebt om los te gaan in je eigen keuken. We hebben het recept voor je staan, en we raden het je zeker aan!

Zelf pastadeeg maken

Onze pastarecepten zijn de jouwe niet

We gaan je stiekem een klein beetje verwennen met onze pastarecepten. Maar let op, onze pastarecepten zijn de jouwe niet. Ga variëren, doe gek met een stukje vlees van een goede slager, een mooi visje uit de Noordzee, ga verse groenten halen op de markt en jouw pasta wordt echt helemaal van jezelf. Oh, schroom niet om je recept in te sturen. Wie weet plaatsen we jouw tip ook op deze pagina. Dat klinkt als een uitdaging toch?

Bekijk al onze pastarecepten hier.


 

Pizza

Versteld sta ik wel eens te kijken hoeveel kant-en-klare diepvriespizza’s er verkocht worden rond etenstijd. Ingegeven door haast laten we ons maar al te vaak verleiden door een snelle pizza uit de diepvries. Het is zo makkelijk dat we even vergeten wat we straks allemaal naar binnen schuiven. Laten we eens een klein stukje teruggaan naar de oorsprong van de pizza. Wist je bijvoorbeeld dat deze helemaal niet uit Italië komt? Het fenomeen van een ronde bodem die als bord dient, was al veel eerder bekend. Pas in de tweede helft van de 18e eeuw brak de pizza in Italië echt door. De pizza Margherita gooide daar hoge ogen bij de toenmalige koning. Zou het komen doordat de topper van deze pizza bestaat uit tomaat, mozzarella en basilicum? De kleuren van de Italiaanse vlag zouden de koning al bij voorbaat overtuigen toch? En nog steeds is deze pizza razend populair.

Een verse, huisgemaakte pizzabodem

Pizzabodem maken 7

Wij gaan ook pizza maken en het belangrijkste onderdeel is toch wel de bodem. Wie pizza uit haast wil eten moet gewoon te buiten blijven gaan aan de diepvriespizza’s. Maar heb je trek in een echt lekkere pizza? Maak dan de bodem op een vrije dag een keer zelf. Vooraf willen we je wel meegeven dat dit verslavend werkt. Die diepvriespizza’s smaken straks ineens veel minder lekker. De tip die we je mee kunnen geven: Vries het deeg voor je pizzabodem zelf in zodat je de volgende keer sneller klaar bent. En echt…. het zelf maken van een pizza kost net zoveel tijd als in de auto stappen en naar de supermarkt rijden. Maar je eet wel heel veel lekkerder. Kom, we gaan aan de slag

Zo maak je een pizzabodem zelf

Pizza recepten en tips

Natuurlijk hebben we ook wat belegtips voor je op een rij gezet. Probeer eens één van deze pizza’s. Je raakt vanzelf geïnspireerd om te combineren en je eigen favoriete pizza ingrediënten te gebruiken.

Gnocchi di patate, Italiaanse deegballetjes gemaakt van aardappel

Gnocchi zijn smakelijke Italiaanse ovale gekookte deegballetjes, of te wel een soort Italiaanse aardappelknödels. Klinkt misschien niet direct heel appetijtelijk maar schijn bedriegt. Je kunt ze gevacumeerd en soms zelfs vers bij de supermarkt krijgen, maar zelf maken is nóg lekkerder. Ideaal om overgebleven aardappels te verwerken


Meer over vergelijkbare onderwerpen
italie
Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*