Panna cotta met portsiroop – Er zijn van die toetjes die je echt binnen 10 minuten klaar hebt, weinig ingrediënten nodig hebben en je toch ieder keer weer net even anders kan presenteren. Panna cotta is er zo een. Je maakt het vooraf klaar en zet het in de koelkast tot het moment dat jij als een echte keukenprinses dit fijne zoete dessert op tafel tovert.
Het maakt eigenlijk niet uit waar je de panna cotta mee afmaakt. Dat kan met vers fruit, wat chocoladesaus, maar ook in koffiegebakjes of kijk eens naar de hartige aspergevariant. De laatste kan je dan natuurlijk beter als een prachtig voorgerechtje op tafel zetten. Je ziet, het maakt niet uit, zolang je de basis maar in de vingers hebt. En makkelijker dan de panna cotta vind je ze bijna niet. Deze keer gebruik ik een warme portsiroop en wat koekjeskruim. Serveer de panna cotta met portsiroop en lekker wat extra portsiroop ernaast om nog een keer erover heen te schenken, mmm. Je kunt deze portsiroop bijvoorbeeld ook over een hangop schenken.
Panna cotta met portsiroop
Nagerecht voor 4 personen (flinke portie, maar ach, dat doe je niet iedere dag)
Panna cotta
- 500 ml slagroom
- 3 blaadjes gelatine
- 1 vanillestokje
- 50 gram fijne kristalsuiker
Portsiroop
- 200 ml ruby port
- 4 el basterdsuiker (hoe donkerder de suiker, hoe donkerder de siroop wordt)
- sap van een halve citroen
Koekjeskruim
- 4 tarwekoekjes
- drupje zonnebloemolie
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een bakje met koud water. Warm de slagroom, de suiker en het vanillestokje op en houd het een paar seconden tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur, haal het vanillestokje eruit (spoel het af en gebruik hem gewoon nog een keer als je bijvoorbeeld het merg nodig hebt), knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door het slagroommengsel totdat ze zijn opgelost. Giet het mengsel in glaasjes, bakjes of een grote bak, dek af met huishoudfolie en zet minimaal 3 uur in de koelkast.
Sla tussen 2 keukenpapiertjes of een theedoek met de bodem van een mok de koekjes kapot tot kruimels. Bak deze even extra krokant in een koekenpan met een klein beetje olie. Zet apart.
Maak de siroop vlak voordat je het toetje serveert., maar haal eerst even de glazen of schaaltjes uit de koelkast, deze kunnen dan een beetje op kamertemperatuur komen. Doe voor de siroop alle ingrediënten in een steelpan en houd het mengsel tegen de kook aan en blijf ondertussen roeren . Wanneer de vloeistof ongeveer de helft is ingekookt zal je merken dat het ook dikker wordt (tip van Vanessa: hoe breder de pan, des te sneller het vocht is ingekookt). Je siroop is dan klaar. Vind je het nog te vloeibaar, laat het nog even koken. Te dik, giet er dan een klein scheutje port door.
Doe een beetje broodkruim op de panna cotta en giet er wat warme siroop overheen. Schenk de rest van de siroop in kleine glaasjes en serveer deze samen met het glas panna cotta met portsiroop.
Tafel lekker!