Overal weer stoofpeertjes te koop

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Overal weer stoofpeertjes te koop

Als ik een eindje ga fietsen kom ik overal weer de borden tegen: “Stoofperen te koop”. ‘t is dan maar goed dat ik fietstassen meeneem want niets kan mij weerhouden om deze sappige vruchtjes daar te laten liggen. Ze zijn zo heerlijk om als bijgerechtje op tafel te zetten, maar ook als dessert of begeleider van een lekker bolletje ijs zijn deze peertjes niet te versmaden.

Er zijn talloze rassen stoofpeertjes. In Nederland zijn de meest gangbare echter de Gieser Wildeman en de St. Remy. De Gieser Wildeman is daarbij het meest populair. De slanke vrucht leent zich beter om te stoven en een heel stoofpeertje staat ook leuker op je bord. De St. Remy heeft een dikke buik en heeft echt een beetje rode wijn of bessensap nodig om rood te worden. Daarnaast moet de St. Remy een schepje suiker erbij hebben en dat is bij de Gieser Wildeman niet nodig (mag wel).

Stoofpeertjes zijn verkrijgbaar van half september tot zo’n beetje februari. Een echte herfst/winter specialiteit dus die dan ook niet voor niets vaak met de kerstdagen op tafel komt.

Voor het nuttigen van stoofpeertjes moet je wel over een vrije dag beschikken. Want het stoven van deze vruchten vergt tijd. Je hebt er niet zoveel werk aan (ja, ze moeten wel geschild worden), maar ze moeten wel minimaal 2 uur pruttelen. Lekker ook, want ik hou echt van die geur in huis.

Hoeveel je nodig hebt? Reken op ongeveer 2 a 3 peertjes per persoon. Handig is om dit bijvoorbeeld te verdubbelen en de helft v.d. peertjes te wekken. Wekken wordt weer populairder en een wekpotje stoofpeertjes is dan ook echt een aanrader.

Bij het basisrecept van stoofpeertjes vinden we nogal wat verschillen. Dat is uiteraard ook afhankelijk van je eigen smaak. Vaste begeleiders zijn rode wijn of bessensap, en natuurlijk de kaneel. Deze kun je als pijpje meestoven, of je gebruikt kaneelpoeder. Suiker kun je naar smaak toevoegen, en gebruik eens bruine basterdsuiker of rietsuiker om de smaak te beïnvloeden.

Met aardappelmeel of maïzena kun je het kookvocht iets binden en bij de peertjes serveren. Doe je dit niet dan kun je ook het kookvocht zeven en invriezen. Dit kookvocht gebruik je de volgende keer om je peertjes in te stoven zodat je peertjes de volgende keer nog voller van smaak zijn. Extra tip, voeg eens wat dubbeldrank (zoek zelf een smaakje uit) aan het kookvocht toe. Deze smaken worden dan tijdens het stoven overgenomen door de peertjes. Zo maak je echt je eigen recept.


7 Reacties

  1. Angela 11:42, nov 10, 2013

    Ik woon zelf in Purmerend en vind de St. Remy peer veel lekkerder dan de geiser wildeman. Maar welke groenteboer of supermarkthouder ik vraag ze willen ze niet bestellen. Is er in de omgeving Purmerend iemand die weet waar ik ze wel kopen kan?

    Reageer op deze reactie
    • Lekker Tafelen Auteur 11:48, nov 10, 2013

      Beste Angela, St. Remy is nog zo gangbaar dat iedereen ze kan bestellen. Dat ze dat niet willen heeft waarschijnlijk met de hoeveelheid te maken. Ze moeten minimaal 1 kist = 11 kilo bestellen. De stoofpeertjes zijn lang houdbaar en misschien kun je iets met die 11 kilo. Dan bestellen ze het zeker. Ik zou echter een beroep doen op hun service. Dat wil vaak helpen.

      Reageer op deze reactie
  2. Herma Scholten 21:16, mrt 23, 2013

    Ik zou willen weten waar ik de Saint Remy peren kon kopen omgeving Arnhem, ben al tijden op zoek ernaar, maar geen groenteboer in de ongeving heeft ze meer, wie oh wie kan me helpen aan een adres??
    Wens allen een fijn Pasen toe!
    Vriendelijke groet, Herma Scholten

    Reageer op deze reactie
    • Lekker Tafelen Auteur 21:17, mrt 23, 2013

      Voor zover mij bekend kan elke supermarkt ze bestellen. De Gieser Wildeman heeft echter veelal de voorkeur. Bovendien is het seizoen voor stoofperen zo goed als voorbij.

      Reageer op deze reactie
    • Trudy Blom 10:31, okt 21, 2013

      Hoi Herma
      Ik lees dat je speciale peren zoekt. St. Remy. Ik heb er genoeg.
      Ik woon in Slijk-Ewijk bij Nijmegen.

      Reageer op deze reactie
  3. Rie v.d. Linden-Veth 12:00, dec 07, 2012

    Ik bind het vocht altijd met wat custard. Dat geeft een heerlijke vanillesmaak.

    Reageer op deze reactie

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Specials

Lekker Tafelen donderdag avond op Radio 6 met Marlene

Lekker Tafelen donderdag avond op Radio 6 met Marlene   0

Wow, stiekem zijn we best een beetje trots. Lekker Tafelen is uitgenodigd voor het programma Winfrieds woonkamer op Radio 6. Blogster Marlene gaat er donderdagavond aan de slag met twee [...]

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety