Koken op de camping; Want vakantie moet je vieren – Genieten jullie ook zo van het vooruitzicht dat de vakantie eraan komt? Heerlijk even niets moeten, geen planning, maar gewoon lekker genieten van de zon, strand en zee of lekker wandelen en onderweg kastelen en musea bezoeken. Eigenlijk is er maar één ding wat je tijdens de vakantie, net als thuis, wél moet: ETEN!
Wanneer je gaat kamperen heb je over het algemeen niet zo heel veel middelen tot je beschikking om te koken: een campinggasje, een paar pannetjes en wellicht een (mini)barbecue en dan houdt het vaak wel op. Ga je met een tent of een caravan? Dat maakt meteen al een verschil in de manier waarop je je eten kunt bewaren en bereiden. In de meeste caravans zit tenslotte een koelkast(je), met een tent zal je toch wat vaker boodschappen moeten doen, wil je de ingrediënten goed en koel houden.
Neem jij etenswaren mee?
Wij staan het hele seizoen op een boerencamping op de Veluwe. Iedere donderdagavond vertrekken we er naartoe om zondagavond weer huiswaarts te gaan. De luxe van iedere week een mini-vakantie. In de zomervakantie breken we op en gaan we naar het buitenland. Niet naar één camping en zeker niet vooruit geboekt of gepland. Meestal staan we een paar dagen hier en dan weer een paar dagen daar. De boel verkennen en plaatselijke bezienswaardigheden bezichtigen. En we nemen eigenlijk maar weinig etenswaren mee naar het buitenland, want het is gewoon leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Bovendien kun je binnen Europa toch wel alles krijgen wat hier ook zo’n beetje te koop is. Behalve dan Indische producten zoals djinten, ketoembar of ketjap. Daar is vaak maar moeilijk aan te komen, dus die gaan wel mee. Is zelfs standaarduitrusting.
Vandaag laat ik zien dat je met een tweepits gasstelletje en/of een skottelbraai gezond, lekker en betaalbaar kunt eten.
Breek de dag: tik een eitje
Wie vindt het nu niet lekker om ’s morgens een heerlijk broodje met ei te eten? Maar doe het eens anders dan een stokbroodje en (zacht)gekookt eitje of een boterham met een gebakken ei!
Koop bij de plaatselijke bakker een heerlijk brood naar keuze, ongesneden. Snijd daar al naar gelang de hoeveelheid mensen lekkere dikke plakken van en pluk er met je handen in het midden een stukje brood uit. Besmeer beide kanten dun met boter of olijfolie en bak 1 kant in de koekenpan tot deze kant lichtkrokant is. Draai dan de boterham om en breek een eitje boven het gat in de boterham. Leg een deksel op de pan en draai het vuur iets lager zodat het eitje kan stollen.
Overigens heb je voor dit ontbijt natuurlijk geen kakelvers brood nodig, dat is dus wel een voordeel op de camping.
Varieer door wat geraspte kaas of een plakje ham mee te bakken. Ook lekker is om wat paprika mee te bakken en voor het serveren wat ringetjes bosui er over te strooien.
Lunchen met een boterham mee gesmokkelde hagelslag? Echt niet!
Gezellig samen met vrienden of mensen die je hebt leren kennen op de camping genieten van een lichte lunch en misschien zelfs wel een wijntje erbij. Het is tenslotte vakantie!
Voor deze lunch heb je tortilla’s, geraspte kaas en bosuitjes nodig. We zijn op vakantie, dus nemen kant en klare tortilla’s, het gaat wat ver om deze tijdens de kampeervakantie zelf te maken nietwaar. Leg een tortilla in een droge koekenpan en beleg rijkelijk met geraspte kaas en in ringen gesneden bosuitjes. Eventueel zou je er ook nog kleine blokjes rode paprika bij kunnen doen. Leg hierop weer een tortilla. Wanneer de onderkant een beetje krokant is en een lekker kleurtje heeft keer je de boel om. Vertrouw je het niet om dit met een spatel om te keren? Gebruik dan een bord: leg die op de pan, keer het geheel om en schuif de tortilla weer in de pan terug. Bak ook die kant tot lichtkrokant en gekleurd.
Serveer hierbij een guacamole gemaakt van 2 verse avocado’s, 1 grote of 2 kleine sjalot(ten), 2 tenen knoflook, 1 tomaat, 1 rode peper en het sap van 1 limoen. Snijd de sjalot(ten), rode peper, knoflook en tomaat zeer klein. Prak hier de avocado’s door en breng op smaak met limoensap en eventueel wat versgemalen peper en zeezout. Heb je guacamole over? Spray er dan wat bakolie over of doe er een heel dun laagje olie over. Smaak en kleur blijven dan behouden.
TIP: snijd de avocado doormidden, “hak” je mes in de pit, draai deze een kwartslag en de pit blijft aan het mes hangen waardoor je hem makkelijk kunt verwijderen.
Tover een topgerecht uit je skottelbraai – Aan tafel!
Ongetwijfeld eet je tijdens de vakantie later dan normaal omdat je over de dag al wat meer hebt gesnoept – een ijsje hier een stukje fruit daar, een hapje bij een stalletje in die leuke winkelstraat – kortom je wilt niet om half zes en tafel, want je geniet zo in de zon.
Maar als op een gegeven moment de “trek” toeslaat kun je er zeker van zijn dat dit diner in een mum van tijd op tafel staat!
Eenpans – camping- kipgerecht
Voor twee personen:
-
4 stengels prei
-
rode, gele en/of groene paprika’s óf rode, gele en oranje puntpaprika’s
-
1 ui
-
3 tenen knoflook
-
bosuitjes
-
kipfilet
-
ketoembar
-
djinten
-
cashewnoten of andere noten die je lekker vindt
-
olijfolie
Snijd de prei in ringen en was ze goed. Snijd de paprika’s in reepjes, ringen of blokjes. Snijd de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers). Snijd de bosuitjes in ringetjes. Snijd de kipfilet in blokjes.
Meng olijfolie, ketoembar en djinten door elkaar en strooi er de ringetjes bosuitjes bij. Schep er nu de kipblokjes door en roer even goed door. Laat dit een half uurtje intrekken.
Zet de skottelbraai aan (of gebruik een wok op het gasstelletje) en verwarm hierin een scheutje olijfolie. Bak hierin vervolgens de kip totdat deze is dichtgeschroeid en een licht kleurtje begint te krijgen. Voeg nu de prei, paprika’s en ui toe. Bak het geheel tot dat prei en paprika’s zacht worden. Schep hier de knoflook doorheen en bak even mee. Vlak voor het serveren schep je de cashewnoten erdoor.
Serveer met rijst, noedels of stokbrood.
Maar natuurlijk kun je ook andere groenten gebruiken voor dit simpele maar heerlijke eenpansgerecht.
Indien je over een bbq beschikt is het ook heerlijk om de groenten te grillen. Logischerwijs snijd je de groenten dan een stuk minder klein. De 10 lekkerste groenten om te grillen vind je hier.