Fruitsalade; Eindeloos zomeren – In de zomermaanden is fruit zo’n versproduct waar je hebberig van wordt. Op de markt of bij de groenteman tref je kleurrijk en vers zomerfruit. In april en mei vind je vooral aardbeien, maar daarna volgen de seizoenen elkaar in rap tempo op. Meloenen, Perziken, Nectarines, Abrikozen, Kersen, Bramen, Pruimen. Het is een seizoen van overvloed en het is dé tijd in het jaar dat we met tassen vol gezond lekkers thuiskomen.
Alhoewel
Ja, vers fruit is er volop. Toch zien we steeds vaker de trend van duur gemak. In supermarkten worden de koelingen met vers gesneden fruit steeds groter. Daar hangt dan ook wel een prijskaartje aan. En op de één of andere manier kiezen wij toch nog altijd voor het ongesneden fruit. Die meloen gebruiken we in de fruitsalade, maar ook bij het ontbijt en het dessert. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de meloen, maar voor al dat lekkere fruit. De ene week zijn het kersen, de andere week zijn het de perziken.
Kant-en-klaar versus VERS
Elke consument die vers fruit koopt, is er één. Of dat nu kant-en-klaar fruit is of onbewerkt fruit. Door vers fruit te kopen maak je simpelweg een gezonde keuze. Als je een bakje gesneden ananas leeg peuzelt tijdens je pauze geeft dat een heerlijk en blij gevoel. Datzelfde geldt als je een verse, onbewerkte ananas op je snijplank legt en deze zelf in stukjes hakt. Wij vinden vooral dat deze onbewerkte variant je meer keuze biedt. Hij is veel voordeliger en je maakt er je eigen verse fruitsalade mee. Pure stukjes ananas of in combinatie met bosbessen zijn ze een feest in je lunchtrommeltje de volgende dag. Die samengestelde fruitsalades zijn ook kant-en-klaar beschikbaar, maar de combinaties zijn vaak wat inspiratieloos. Komen je vrienden eten? Dan wordt iedereen blij van een verse fruitsalade die jij zelf gesneden hebt. Onderstaand geven we je zomaar een paar voorbeelden. Het zijn variaties die je niet kant-en-klaar kunt kopen, maar die je even zelf moet maken.
Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer
Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.
Aardbeien salade met balsamico en basilicum
Deze salade is erg lekker als dessert met Griekse yoghurt of een bolletje roomijs. Hij is friszuur, maar ook een tikkeltje hartig zodat het net iets extra’s heeft.
- 500 gram aardbeien
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel honing
- flinke draai van de pepermolen
- takje basilicum
Was de aardbeien met kroontje, als je ze zonder kroontje wast zuigen ze zich vol met water en dat is zonde van de smaak. Snij grote aardbeien doormidden en verdeel ze op een schaal of kom. Maak in een kommetje een dressing van de balsamicoazijn, honing en een beetje peper. Snij 6 blaadjes basilicum in heel fijne reepjes. Schep vlak voor het opdienen de dressing met een lepel over de aardbeien, strooi de gesneden basilicum erover en garneer met een toefje basilicum.
Spiesjes met meloen en aardbeien
Altijd gezellig om met je kinderen het eten klaar te maken, en waarschijnlijk zullen hun het nog lekkerder vinden ook als ze mee mogen helpen. Deze spiesjes zijn zeer eenvoudig met een groots resultaat. Ze kunnen het fruit er lekker zelf aan prikken en het staat nog feestelijk ook. Je hebt nodig: 1 meloen , 1 doosje aardbeien, een stekertje om bolletjes mee te steken, maar blokjes snijden kan ook, en satéprikkers. Steek bolletjes of snijdt blokjes uit de meloen en spoel de aardbeien schoon en ontdoe ze van de kroontjes. Steek nu om en om het fruit aan de prikker. Je kan variëren met vele soorten fruit zoals nectarine , perzik, ananas, of iets anders wat jij lekker vind, als het maar een beetje stevig fruit is. Succes verzekerd bij de BBQ of picknick.
Fruitsalade in gelei
Eens heel wat anders proberen met vers fruit? Maak dan eens deze geleipuddinkjes een lust voor het oog en bovendien ook erg lekker. Ik maakte de alcoholvrije versie, maar door de fruitlimonade te vervangen door prosecco wordt het helemaal een feest.
- 6 kleine blaadjes gelatine
- 50 gram suiker
- 75 gram water
- 300 gram vers zomerfruit
- 350 gram appel/bosvruchten limonade
Week de gelatine in koud water. Kook 75 gram water met de 75 gram suiker totdat de suiker helemaal is opgelost, laat dit een beetje afkoelen en los hier de gelatine in op. Doe er nu de limonade bij en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Neem 4 glazen en spoel ze om met water, droog ze niet af. Verdeel je fruit mooi over de glazen, schep met een lepel voorzichtig de limonade over het fruit tot dat het helemaal onder staat. Zet dit minimaal 5 uur in de koelkast. Vlak voor serveren de glazen enkele tellen in heet water zetten. Haal ze eruit en zet er een bordje omgekeerd op, draai samen om en haal het glas weg.
Fruitsalade van bosvruchten met crème de cassis
Nog nooit was een dessert zo zomers lekker en eenvoudig.
- 600 gram zomerfruit bv bosbessen, bramen, aardbeien, frambozen ,rode besjes, kersen
- 4 eetlepels crème de cassis
- 4 eetlepels sinaasappelsap
- eventueel 1 eetlepel fijngesneden citroenmelisse
Was het fruit en ontdoe het van pitten en kroontjes. Snijdt grote aardbeien eventueel doormidden. Verdeel het fruit over 4 mooie glazen of schaaltjes. Meng de sinaasappelsap met de crème de cassis en lepel dit er vlak voor het serveren overheen. Strooi er als laatste de citroenmelisse over.
Zomaar een paar ideeën, maar uiteraard zijn jullie creaties voor een fruitsalade van harte welkom. Je kunt ze achterlaten in onderstaand reactieformulier.