Kroketten zelf maken – Culinaire cadeautjes om in te bijten – De kroket is misschien wel de meest gegeten snack in Nederland. Betekend dat dat jij op je fietsje springt en naar de dichtstbijzijnde horeca uitbater vertrekt om daar een kroketje te laten bakken? Wij vinden alleen dat de kroket daarmee behoorlijk tekort gedaan wordt.
Er zijn horeca gelegenheden waar de kroket echt zelf gemaakt wordt. Dit is echter arbeidsintensief en dat zorgt dat je voor deze snack wat dieper in de buidel moet tasten. De meeste kroketten die je in de horeca aangeboden krijgt hebben een naam. Ja echt, een naam die nog net niet op de kroket zelf gedrukt staat. De naam wordt liever verstopt op de doos (ergens in de diepvries). Waarom? Het is concurrentie gevoelige informatie. Ik heb werkelijk nog nooit een kroketje uit de muur gehaald met een ingrediënten declaratie.
Met die namen (lees: merken) doen we de kroket echt tekort. De kroket is namelijk echt een culinair cadeautje om in te bijten. Lang niet zo eenvoudig om zelf te maken, maar als je de truc eenmaal door hebt rol jij thuis kroketjes met een echt goede vulling. Rijk gevuld en perfect gebakken. Ovenkroketten? Daar doen we niet aan. Een echte kroket komt uit de frituurpan.
Kroketten zijn lekker maar niet gezond
O jeee, we gaan reclame maken voor ongezond voedsel. Angstvallig om me heen kijkend of ik niet aangevallen wordt door een grote menigte gezondheidsfreaks zit ik dit artikel weg te schrijven. GEZOND, DUURZAAM en AMBACHTELIJK, het zijn de meest misbruikte woorden anno 2016. Wij eten graag GEZOND, maar er zijn en blijven uitzonderingen. Voedsel dat niet onder de noemer gezond valt omdat er suiker in zit, omdat je wat extra vet gebruikt. Boven deze website staat dan ook niet GEZOND TAFELEN, maar LEKKER TAFELEN. En dat is nou exact waar kroketten onder vallen. Lekker Tafelen!
Culinaire kadootjes
Enige tijd geleden kwam ik in Yerseke in aanraking met de mosselkroket. Toen ik dat ons team liet weten was er één direct geïnteresseerd. Ze dook de keuken in en maakte zelf (met de nodige strubbelingen) mosselkroketten. Een paar weken later vertelde de chef kok van Hotel De Zeeuwse Kust dat hij in het kader van streekproducten op je bord, kokkel krotten serveerde. Blijkbaar voelde hij mijn enthousiasme want na het diner (waarvoor ik ter plaatse was) serveerde hij me zijn kokkel kroket. Niet echt een after dinner, maar ik kon niet anders roepen dan WOW. Deze kroket was onder andere gevuld met Kokkels en Parmezaanse kaas. Een rijke volle smaak, goed gebakken, het gevoel dat je in een echte smaakvolle snack bijt. Iets heel anders dus dan een kroketje uit de muur trekken om je honger te stillen. De krokante buitenkant van een kroket is wat mij betreft de cadeauverpakking voor een smaakvol cadeautje.
Restje aardappelpuree of een restje ragout? Rol er kroketjes van, zo hoef je het niet weg te gooien.
Kroketten zelf maken
Weten wat je eet is altijd ons eerste motto om iets zelf te maken. Een hele goede tweede in het rijtje van redenen is “smaak toevoegen”. Niet gelijk met de zoutpot zwaaien, maar kiezen voor eerlijke, pure smaken. Een derde goede reden is de trots van het serveren van je eigen kroketje. Verklap het me niet, want ik wil gegarandeerd komen proeven.
Op Lekker Tafelen tref je meerdere recepten om zelf kroketten te maken. We zetten ze hier voor jullie even op een rij, maar we willen jullie vooral uitdagen om zelf te experimenteren met verschillende vullingen. Ideeën horen we uiteraard heel graag!
Pompoen- of Aardappelkroketjes
Huisgemaakte Mosselkroketten
Ouderwetse rundvleeskroketten
Tafel lekker!