0,99 cent voor een stukje brie van 200 gram. Dat kan nooit goed zijn. Tenminste, dat dachten wij. We namen de proef op de som en kochten zo’n puntje. Vervolgens gingen we bij de kaasspecialist langs en kochten daar eveneens een puntje brie. Bij de bakker haalden we een stokbrood en we gingen zitten. Zitten om te proeven natuurlijk. En wat is er nou lekkerder als proeven. Je hoeft er de keuken niet voor in. Maar goed, wil je raden welke brie een absoluut doorslaggevend succes was? Weet je, we gaan je de conclusie niet geven. Probeer het zelf maar eens.
Gelukkig hadden we genoeg gekocht van de juiste brie, dus gingen we er mee aan de slag in de keuken. Zie hier hier resultaat.
Brie tosti’s waar je je vingers bij opeet.
- 8 sneetjes stevig volkoren brood van de bakker
- een flinke klont boeren roomboter
- 200 gram van de beste brie
- 60 gram gepelde walnoten
- 8 stevige plakken van een mooi stuk bacon
Besmeer de sneetjes volkorenbrood aan één kant royaal met de boerenboter. Snij de brie in 12 gelijke plakken en beleg elke beboterde zijde van de sneetjes brood met 3 plakken brie, 1/4 deel walnoten en 2 plakken bacon. Leg de andere boterham erop met de beboterde zijde omlaag. Leg ze in een heet tosti ijzer en laat ze in ca. 6 minuten mooi krokant bakken.
Aardappelgratin met de rijke smaak van brie
- 800 gram aardappelen
- 1 teentje knoflook
- 750 ml melk
- 3 dl. crème fraîche
- 150 gram brie
- 40 gram boter
- zout en peper
Snijd het teentje knoflook doormidden en wrijf de binnenkant van een ovenschaal hiermee goed in. Daarna invetten met wat boter. Schil de aardappelen, snijd in schijfjes en kook ze in de melk in ca. 15 minuten beetgaar. Breng op smaak met zout en peper. Giet de aardappelen af. Leg de aardappelschijfjes in de beboterde ovenschaal en giet de crème fraîche er over. Leg er een laag brie op en verdeel er wat klontjes boter over. Laat de schotel in een op 180 graden voorverwarmde oven in ca. 25 minuten gratineren.
Brie en witlof met de fruitige smaak van peren
- 500 gram witlof
- 750 gram aardappelen
- 2 peren
- 150 gram brie
- citroensap
- zout en peper
- paprikapoeder
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes. Kook in een pan met een beetje water en zout de aardappelplakjes 5 minuten. Maak de witlof schoon, snijd ze in reepjes en was deze. Kook de witlof in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat ze dan goed uitlekken. Schil de peren, snijd ze in stukjes en besprenkel ze met citroensap. Meng de stukjes peer door de witlof. Snijd de brie in plakjes.
Vet een ovenschaal in en leg de aardappelplakjes hierin. Strooi er wat peper, zout en paprikapoeder over en schep de witlof erop. Dek af met plakjes brie. Zet de schaal 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.