Andijviestamppot, de basis staat vast, de rest creëer jij!

Line hoogte+- ALettergrootte+- Print deze pagina
Andijviestamppot, de basis staat vast, de rest creëer jij!

Iedereen die dit leest denkt waarschijnlijk, ha lekker, andijviestamppot. Want wie kent dit traditionele gerecht nou niet? We serveren graag andijviestamppot, een flinke pan, spekjes erdoor en ja, we variëren wat als de plaatselijke supermarkt maar even verteld hoe dat moet. Hier vertellen we je graag de basis. Daarbij krijg je cadeau, een hele serie met variaties om je andijviestamppot steeds een ander tintje te geven.

  • 1 1/2 kilo kruimige aardappelen
  •  400 gram andijvie
  •  300 gram spek(blokjes)
  • boter
  •  melk
  • eieren

Breng een flinke pan water met wat zout aan de kook. Schil ondertussen de aardappelen. Spoel ze af en leg ze in het kokende water. Laat 15 minuten koken. Check of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Niet te gaar koken, beetgaar is echt voldoende.
Snijd een stukje spek in blokjes. Bak deze uit in een droge koekenpan. Goed spek laat voldoende vet los om zonder boter te kunnen bakken.
Ondertussen een krop andijvie wassen en in reepjes snijden.
Giet de aardappelen af, doe er een klont boter bij, niet teveel om structuur te houden. Gebruik geen staafmixer maar een ouderwetse stamper. Ook dit om structuur te houden. Stamp de aardappelen kruimig.
Splits twee eieren, en sla de eiwitten luchtig. Schep de eiwitten daarna door de puree. Eventueel nog wat melk toevoegen, maar dan wel warme melk of in ieder geval op kamertemperatuur. Vervolgens de spekblokjes, inclusief het bakvet, en de in reepjes gesneden andijvie erdoor scheppen. Direct serveren.

Variatie:

Andijviestamppot met paprika
Snijd een rode paprika in snippers. Bak kort mee met het spek en schep samen met het spek door de andijviestamppot. Dit maakt je stamppot direct kleurrijker en geeft een frisse bite.

Romige andijviestamppot met kruiden
Vervang eenvoudig de boter in het basisrecept door een roomkaas met kruiden.

Pittige andijviestamppot
Vervang eenvoudig de boter in het basisrecept door een roomkaas met peper.

Andijviestamppot met kaas
Maak het basisrecept en meng er aan het eind 200 gram kaasblokjes door. Hiervoor kun je gewoon een belegen kaas nemen, maar probeer ook eens komijnekaas, kruidnagelkaas, geitenkaas of bijvoorbeeld brie. Je kunt hier eindeloos variëren.

Andijviestamppot met banaan en cashewnoten
Bak op het laatst bij de spekblokjes een in plakjes gesneden banaan mee. Voeg wat kerrie toe en schep het geheel door de andijviestamppot. Strooi er op het bord of serveerschaal wat grof gehakte cashewnoten over.

Andijviestamppot met blauwe kaas en cashewnoten
Vervang eenvoudig de boter in het basisrecept door een blauwschimmelkaasje naar keuze. Indien het geheel onvoldoende luchtig wordt kun je nog wat boter toevoegen. Strooi er op het bord ov serveerschaal wat grof gehakte cashewnoten over.

Andijviestamppot met kaas en rookworst
Maak het basisrecept en schep er aan het eind een rookworst, in plakjes en 200 gram jong belegen goudse kaas, in blokjes door.


0 Reacties

Geen reacties Op dit artikel is nog niet gereageerd. Ben jij de eerste?

Laat het Lekker Tafelen team hier weten wat je ervan vond of deel je eigen tips en adviezen hier met onze lezers.

Jij kunt de eerste zijn om een reactie of tip te plaatsen !

Reageer

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd. *

Hoofdgerechten

Lekker Tafelen donderdag avond op Radio 6 met Marlene

Lekker Tafelen donderdag avond op Radio 6 met Marlene   0

Wow, stiekem zijn we best een beetje trots. Lekker Tafelen is uitgenodigd voor het programma Winfrieds woonkamer op Radio 6. Blogster Marlene gaat er donderdagavond aan de slag met twee [...]

Volg ons op social media

Wil je dit delen? Kies je social media kanaal.

GRATIS VERSMAGAZINE

Topblogs met recepten Culinaire top 100 Culinaire Top50
BlogSociety