Met een beetje inzet en verse ingrediënten maak je natuurlijk zelf je eigen bbq sauzen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je zelf de ingrediënten enigszins naar je eigen smaak kan aanpassen. In ieder geval hier 3 tips voor de basis van een heerlijke zoetzure chilisaus, een smaakvolle curry-mangosaus en originele Katjang satésaus.
Zoetzure chilisaus
- 1 kleine gele courgette
- 1 bosje lente-ui
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels gembersiroop
- 1 glas rijstwijn
- 1 (blikje) ananas
Snijd de ananas en de courgette in fijne blokjes, en snijd de lente-ui in ringetjes.
Neem een ruime pan, doe er wat olijfolie in en voeg de courgette ananas en lente-ui toe, en fruit dit even goed aan. Voeg er nu de overige ingrediënten aan toe, roer het goed door en laat het geheel op een laag vuur zachtjes inkoken.
Daarna laat je het geheel afkoelen, en zet je de saus afgedekt met folie of een deksel in de koelkast tot gebruik.
Curry-Mangosaus
250 ml yoghurt
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels citroensap
1 theelepel kerriepoeder
1 snufje cayennepeper
1 theelepel gemalen djinten
2 teentjes knoflook
Snijd de knoflook fijn en doe deze samen met alle ander ingrediënten behalve de yoghurt in een keukenmachine of blender, net zo lang tot je een gladde massa hebt.
Voeg nu de yoghurt er aan toe en roer het geheel goed door elkaar.
Breng het geheel nog even op smaak met wat vers gemalen peper en zout.
Bewaar de saus afgedekt in de koelkast.
Katjang-satésaus
5 eetlepels pindakaas
100 gram geroosterde pinda’s
250 ml kokosmelk of water
2 eetlepels Japanse ketjap
2 eetlepels zoetzure chilisaus
1 eetlepel gembersiroop
2 theelepels sambal oelek
1 teentje knoflook
1 eetlepel rietsuiker of suiker
Doe de kokosmelk of het water in een pan en breng het aan de kook. Zet dan het vuur laag en los de pindakaas er geleidelijk in op.
Pers nu de knoflook fijn en hak de geroosterde pinda’s fijn en voeg dit samen met alle andere ingrediënten toe aan de saus, roer het geheel goed door elkaar en breng het op smaak met wat versgemalen zwarte peper en zout.
Deze saus serveer je warm.
Geachte redactie,
Bij het recept “Curry-Mangosaus” wordt er nergens gesproken over mango?!
Met vriendelijke groeten,
Manolito