10 keer zelf prikken en rijgen voor een barbecue avontuur

10 keer zelf prikken en rijgen voor een barbecue avontuur

Spiezen koop je kant en klaar! Of, is het leuker om ze zelf te maken. Ja, het is wel werk, maar spiezen die je zelf maakt kun je geheel aan je eigen smaak aanpassen.

Kip Saté spies

Dit recept is zo ongelooflijk lekker dat je gewoon niet kan geloven hoe eenvoudig het is om klaar te maken.

Ideaal voor feestjes met veel mensen. Deze spiesjes zijn namelijk snel klaar en gaar, maar ook makkelijk te bewaren in een pan saté-saus.

  •  1 pannetje saté-saus.
  • 4 kipfilets voor 25 spiesjes
  • 1 longdrinkglas met ketjap-saus

Snijd de kip in blokjes van 2 cm. En rijg ze aan de saté pennen. Doop de kip-spiesjes in het longdrinkglas met ketjap-saus, laat ze heel even afdruipen en leg ze daarna direct op de grill.

Blijf de spiesjes gedurende 5 minuten regelmatig draaien zodat ze niet verbranden. Als ze nu gaar zijn direct serveren of rechtop in je pannetje saté-saus zetten zodat ze lekker smeuïg blijven.

 

Gamba spies

  • 12 ongepelde Gamba’s voor 4 spiesen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosje bieslook
  • 1 bosje citroenmelisse
  • 1 takje koriander
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 half kopje olijfolie
  • Vers gemalen zwarte peper en zeezout

Hak alle ingrediënten fijn en voeg de sambal en olijfolie er aan toe. Meng het geheel goed door elkaar in een grote kom en voeg de gamba’s toe. Nu het geheel nogmaals goed mengen  zodat de gamba’s rijkelijk ingesmeerd zijn met deze marinade. Steek de spies door 3 gamba’s en leg ze nu op de grill. Tussen de 3 en 5 minuten per kant grillen moet voldoende zijn.  De gamba’s krijgen dan een mooie oranje kleur.

Vegetarische spies

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur wat je het liefst aan de spies rijgt, maar een goede tip is natuurlijk om soorten bij elkaar te zoeken die ongeveer dezelfde bereidingstijd nodig hebben.

Voor 4 spiesen

  • 1 courgette
  • 1 rode 1 gele en 1 groene paprika
  • 1 rode ui
  • 1 doosje champignons
  • Versgemalen peper en zout
  • Olijfolie

Snijd alles in ringen schijven of stukken zodat de onderlinge maten niet teveel verschillen. Let bij het rijgen van de spiesen dat je de kleuren een beetje afwisselt. Smeer alle spiesen rijkelijk in met olijfolie, handig met een kwast. Leg de spiesen 15 minuten in een gesloten bbq op indirect vuur zodat ze matig gaar worden en die heerlijke rooksmaak absorberen. Nu mag je de spiesen nog eenmaal insmeren met olijfolie en even 5 minuten op het directe vuur grillen voor een knapperige bite. Nog even besprenkelen met zout en peper, en serveren met brood en frisse tzatziki-saus.

 

Lams spies

Aangezien het bijna lente word…1/2 juli…..

Voor deze spiesjes gebruik ik nooit teveel kruiden, omdat de lam al genoeg smaak heeft van zichzelf

Voor 4 overheerlijke lamsspiesen

  • 2 lamsfilets
  • 1 kopje olijfolie
  • 2 takjes  rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook

Snijd al het vlees ongeveer in stukjes van 3 x 3 cm.

Hak de rozemarijn en de knoflook heel fijn en doe het samen met de olijfolie in een kom. Meng het geheel goed door elkaar, voeg de blokjes vlees toe en roer alles nogmaals goed om.

Op een niet al te hete gril 10 minuten grillen en ondertussen regelmatig draaien. Daarna opzij van het directe vuur leggen met peper en zout besprenkelen en de deksel  10 minuten sluiten.

Heerlijk met en rood wijntje en wat stokbrood.

 

Mix-grill spies

Natuurlijk ook een mix voor diegene die wat meer afwisseling in 1 spies willen speciaal met een Zuid- Europees  smaakje.

Voor 4 spiesen

  • 500 gram varkenshaas
  • 500 gram kipfilet
  • 500 gram gehaktballetjes
  • 500 gram ossenhaas
  • 3 paprika’s
  • 1 ui
  • 1 kopje olijfolie
  • 2 takjes  rozemarijn
  • 1 bosje basilicum
  • 4 teentjes knoflook

Snijd al het vlees ongeveer in stukjes van 3 x 3 cm. Snijd de paprika’s en ui in plakjes. Hak de kruiden en de knoflook heel fijn en doe het samen met de olijfolie in een kom. Meng het geheel goed door elkaar, voeg de blokjes vlees en gehaktballetjes toe en roer alles nogmaals goed om. Rijg nu om en om de verschillende soorten vlees aan de spies afgewisseld met een stukje ui of paprika. Op een niet al te hete gril 10 minuten grillen en ondertussen regelmatig draaien. Daarna opzij van het directe vuur leggen met peper en zout besprenkelen en de deksel  10 minuten sluiten.

 

Gehakt spies

Deze is wel hééél makkelijk. Je haalt een halve kilo rundergehakt en 1 zakje van je favorieten gehakt kruiden(Provençaalse/Griekse/Indische enz.) die je overal in de supermarkt of bij de slager ziet hangen in het rek.

Meng het gehakt goed met de kruiden en doe er voor binding eventueel een rauw ei  en een beschuit bij. Maak nu kleine balletjes of dunne worstjes omdat ze anders van binnen niet goed gaar worden.

Ongeveer 20 minuten grillen en regelmatig blijven draaien.

In bijna alle gevallen is knoflooksaus het lekkerst bij deze gehakt spiesen.

 

Vegetarische Halloumi groente spies voor de BBQ

Halloumi kaas komt oorspronkelijk uit het midden-oosten en wordt gemaakt van schapen of geiten melk. Het lijkt een beetje op Feta kaas maar is wat steviger (rubberachtig) en minder broos.  De kaas is uitermate geschikt voor op de barbecue want de buitenkant wordt op de grill krokant en goudbruin, terwijl de binnenkant lekker zacht smelt. Verkrijgbaar in Turkse en Algerijnse groentewinkels of bij de betere supermarkt of kaas-specialist.

 

  • 250 gram halloumi kaas in blokjes van 3cm gesneden
  • 2 courgettes in 1cm dikke schijven gesneden
  • 2 paprikas in stukken gesneden
  • 8 kastanje champignons
  • Olijfolie
  • 1 eetlepel gedroogde kruidenmix, en wat zout en peper naar smaak.

 

Neem een grote kom en doe hier alle ingrediënten in. Sprenkel er een beetje olijfolie en 1 eetlepel kruidenmix overheen en schud het geheel even goed door elkaar. Neem ongeveer 8 spiesen en rijg de groente en kaas er aan. Zorg dat de BBQ goed heet is. Grill de spiesen op het hete vuur voor ongeveer  5 minuten, en draai ze regelmatig om zodat ze niet verbranden, maar licht geroosterd zijn. Serveren met pitabrood(jes)  couscous en tzatziki.

In het midden-oosten worden kaas-kebabs (zonder de groente) op straat op een houtskoolvuurtje gegrild en verkocht als snack.

 

Kinder Fantasy spies

Laat ook je kinderen genieten van de afwisseling die eten zo verrassend kan maken.

Voor 4 Kinder Fantasy spiesen

  • 2 frikandellen
  • 2 bbq worsten
  • 2 speklappen
  • 2 bananen
  • 4 ananasschijven

Snijd het vlees in hapklare stukjes en rijg ze aan een spies afgewisseld met stukjes ananas en banaan. Blijf de Fantasy spiesen regelmatig draaien en gril ze in 15 minuten klaar. Serveren met mayonaise en limonade

 

Fruit spies

Oogverblindend is deze heerlijke zoet fruitig geroosterde fruit spies

Vooral lekker als dessert.

  • 4 aardbeien
  • 4 stukken watermeloen
  • 4 stukken ananas
  • 4 partjes sinaasappel
  • 2 kiwi’s
  • 8 eetlepels honing

Schil de kiwi’s en snijd deze in dikke schijven en rijg ze samen met de andere fruitpartjes aan de spiesen. Bedruip nu elke spies aan alle kanten met 2 eetlepels honing. Leg ze nu op een hete gril en blijf de spiesen draaien voor 5 tot 10 minuten totdat ze lekker aan geroosterd zijn, met een lichtbruine kleur van de karamelisering van de honing.

Voor de echte zoetekauwen onder ons nog even besprenkelen met hot chocolat.

 


Lekker Tafelen

Lekker Tafelen

Overtuigd van het belang van goede en smaakvolle voeding. Eten is meer dan snel even wat happen. Eten is met elkaar genieten van een huisgemaakte maaltijd. Sociaal, lekker en vers!


Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*