Zoet zure kip uit de oven

Zoet zure kip uit de oven

Zoet zure kip uit de oven

Sausjes toevoegen aan je vlees als je deze wil garen in de oven geeft je vlees vaak  extra smaken mee, maar als je in de supermarkt een flesje in je handen neemt en eens het etiket leest dan schrik je al gauw van alle extra toegevoegde geur- en/of smaakstoffen, daarnaast bevatten ze vaak veel zout. Een veel beter idee is het als je zelf een dergelijke saus maakt, vol met smaken stopt en daar je vlees in laat garen, zo weet je niet alleen wat je nou precies binnen krijgt maar, eerlijk is eerlijk, het smaakt ook gewoon veel lekkerder.

Meer werk ?? Dat valt echt heel erg mee, deze saus kun je zelfs al een dag van te voren klaar maken, bewaar hem een nachtje in de koelkast en schenk hem de volgende dag over je vlees en laat de oven verder het werk doen. Simpel toch !!

In dit recept koos ik voor de toevoeging van verse ananas, gewoon omdat ik die had staan, maar enkele in blokjes gesneden perziken zal ook heerlijk smaken.

  • 600 gram kipfilet
  • 1/2 ananas
  • 2 stengels bosui
  • 1 el sesamzaad
  • 1 el maïzena
  • 1 el water
  • 50 gram bruine suiker
  • 2 el honing
  • 120 ml ketjap
  • 60 ml (witte wijn) azijn
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm gemberwortel
  • 1 tl vers gemalen peper

Begin met het maken van de saus, zoals ik al eerder schreef, kan dit eventueel ook al een dag eerder.

Meng de maïzena en het water tot een papje. Doe dit papje samen met de bruine suiker, de honing, de ketjap en de azijn in een pannetje. Knijp de knoflooktenen uit boven het pannetje en rasp de gemberwortel en voeg ook deze, samen met de peper, toe.

Breng het geheel op een laag vuur, onder af en toe roeren, aan de kook en laat een minuut doorkoken. Neem de saus van het vuur en laat afkoelen.

Maak de ananas schoon, verwijder alle bruine puntjes goed, snijd in ringen en de ringen vervolgens in blokjes. Snijd de kipfilet in blokjes. Leg de kipfilet in een ovenschaal en verdeel de ananas hierover.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Verdeel de saus nu over de kipfilet, schep even om zodat de saus aan alle kanten van de kipfilet zit. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en laat 20 minuten garen. Schep het geheel na 10 minuten nog even om.

Snijd de bosui in ringetjes. Neem de kipfilet zodra deze gaar is uit de oven en strooi er de ringetje bosui en het sesamzaad overheen.

Lekker met witte rijst.


Meer over vergelijkbare onderwerpen
gevogeltehoofdgerechtenkipovenschotelrijstvleeszomer
Samantha Roelofs

Samantha Roelofs

Ik vind het heerlijk om in de keuken bezig te zijn en allerlei lekkernijen, vooral taarten, gebak en andere patisserie te bereiden en dan met zoveel mogelijk gebruik van verse ingrediënten. Niet alleen maak ik graag lekkernijen ik lees en leer er ook graag over. Ik vind het leuk om hier ,de door mij opgedane kennis, te kunnen delen.

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*