Zelfgemaakte zalmsalade met verse én gerookte zalm – We blijven er bij Lekker Tafelen op hameren: wat je zelf klaar maakt is toch lekkerder. Dat is wat mij betreft helemaal het geval met deze zelfgemaakte zalmsalade voor op een toastje. Alle versiering die je op de foto ziet, hoef je er niet bij te doen hoor, maar dat staat wel heel erg feestelijk! De verse zalm wordt eerst even gestoomd in smakelijk vocht. Zo blijft hij sappig en krijgt hij extra aroma.
Zelfgemaakte zalmsalade met verse én gerookte zalm
Nodig voor ong. 400 gram
- 1/2 citroen
- +/- 10 takjes dille
- 5 – 8 jeneverbessen
- peper en zout
- 200 gr. verse zalm
- 100 gr. gerookte zalm (heel of snippers)
- 1 flinke el. mayonaise
- 1 flinke el. crème fraîche
- 1 tl. geraspte mierikswortel (vers of potje)
- 1 el. kappertjes
eventueel:
- een paar blaadjes gedroogde djeroek peroet
Doe een bodempje water van +/- 3 cm. in een pan en voeg daar een paar plakjes citroen, wat zout, 5 takjes dille en wat jeneverbessen aan toe. Voeg eventueel ook nog een paar blaadjes gedroogde djeroek peroet toe.
Knip van bakpapier de vorm uit van een stoommandje of een vergiet, dat je straks in de pan gaan hangen en steek daar met een vork een aantal gaten in. Zo plakt de zalm straks niet aan het mandje.
Breng het water aan de kook en stoom de zalm in een stoommandje (of een vergiet, dat kan ook) in +/- 8 min. gaar. Leg de zalmmoot in een schaaltje en trek met een vork in vlokken uit elkaar. Laat de zalm even afkoelen. Ondertussen hak je de gerookte zalm fijn, als je geen zalmsnippers hebt. Hak ook de kappertjes fijn en de rest van de dille. Voeg ze toe, samen met nog een kneepje citroensap. Meng met de overige ingrediënten en voeg naar smaak nog wat peper en eventueel zout toe. Even goed koud laten worden en dan heerlijk op een toastje of op brood.
Garneer eventueel nog met wat plukjes dille, wat grote kappertjes, een paar rolletjes gerookte zalm en een paar stukjes citroen.