Zelf vegetarische burgers maken – Eindelijk smakelijke vegetarische burgers maken! Tenzij je een vleesloze éénpansmaaltijd klaarmaakt, zoals pasta, stamppot of een quiche, komen vegetariërs er vaak bekaaid van af. Dan ben je al gauw aangewezen op vega-burgers uit de supermarkt, of je moet toevallig een vegetarische slager in de buurt hebben. Meestal ziet het er – is mijn mening – voor een vegetariër zielig uit. Terwijl de disgenoten genieten van een mals stukje vlees, kauwt de vegetariër dapper op zijn smakeloze lapje… tja, wat is het nu eigenlijk. Maar dat probleem valt nu op te lossen! Ik creëerde voor een feestdiner (15 dames, waaronder één vegetariër) een smakelijk burgertje. Niet moeilijk om te maken, lekker om te eten. Hij valt overigens ook goed in de smaak bij mijn sterk carnivoor ingestelde huisgenoten. Mijn zoontje riep zelfs: ‘Mama, wat een lekker vlees is dit!’ Overigens kun je dit recept ook letterlijk omkneden tot een schnitzel, als je dat esthetischer vindt. Maak hem in dat geval gewoon wat platter van vorm. Of: vorm er kleine balletjes van en frituur ze tot bitterballen.
Zelf vegetarische burgers maken
Voor 4 vegetarische burgers
- 1 blikje van 400 ml. reuze- of boterbonen
- 2 flinke eetlepels havermout (instant of niet)
- 1/3 blokje vegetarische groentebouillon
- 1 eetlepel ketchup
- een paar druppels maggi
- 1 teentje knoflook
- een handje verse kruiden, zoals bieslook of peterselie
- 3 à 4 eetlepels paneermeel, broodkruim of verkruimelde beschuitjes
- peper en zout
- scheutje olijfolie
- een klontje boter
eventueel nog:
- een paar druppels worcestershiresaus. Let op! Daar zit vis in, dus geen optie voor strikte vegetariërs
Als je geen intstant-havermout hebt, meng je de havermout met ongeveer 50 ml. gekookt water en laat je het een uurtje staan. Instant havermout ook met ongeveer 50 ml. gekookt water mengen, en je kunt meteen doorgaan naar de volgende stap.
Pureer de bonen met een pureestamper en voeg de havermout toe. Verpulver het stukje bouillonblokje of, als dat niet gaat, schaaf het fijn met een mesje. Snijd de kruiden fijn. Pers het teentje knoflook fijn. Voeg de knoflook, ketchup, maggi, kruiden, bouillonpoeder en eventueel worcestershiresaus toe en breng naar eigen inzicht op smaak met wat peper en zout. Doe er dan net zoveel paneermeel, broodkruim of beschuit bij totdat je een redelijk stevige massa krijgt. Verdeel de massa met natte handen (dan plakt het niet) in 4 gelijke ballen, en plet ze tot burgers. Wentel ze in het resterende paneermeel en leg ze even in de ijskast, zodat ze wat opstijven.
Bak ze in een koekenpan, op een middelmatig vuurtje, waarin je olijfolie en de boter hebt gedaan. Een paar minuten aan beide kanten.
Zelf vegetarische burgers maken is echt een leuk klusje. Serveer ze met aardappel(puree) en groenten, of stop ze in een broodje met wat lekkers erbij. Geniet ervan!
Ik kook voor iemand die allergisch is voor nachtschades. Heb je een suggestie wat ik kan gebruiken in plaats van ketchup? Want daar zitten tomaten in.
Dat is een lastige Lucy. Misschien een lepeltje gepureerde mango of mangochutney.
Sorry, had je al vermeld. een mens moet ook beter lezen.
beste Miranda, fijn dat je de vermelding al hebt gevonden. Iedereen kan wel eens ergens over heen lezen. Overigens kun je de zurige smaak van de worcestershiresaus een beetje nabootsen met een snufje sumak, een zuur besje. Gemalen sumak is te krijgen bij Turkse supermarkten.
Prima recept voor vegetarische burgers, alleen worcestershiresaus is niet geheel vegetarisch hoor.