Zelf bakken: geurig maisbrood met een knapperige polenta korst

Zelf bakken: geurig maisbrood met een knapperige polenta korst

Maisbrood met een polenta korst. Het ruikt heerlijk, anders dan een gewoon brood van tarwebloem. Het kruim is gelig en heerlijk zacht. De korst is lekker knapperig. Zoals ik al eerder aangaf: “Wanneer je een paar goede basisrecepten om vers brood te bakken hebt, dan kun je eindeloos variëren met verschillende smaken. Door alleen al de topping te veranderen, creëer je een heel ander brood.” In dit brood is ook een deel van de tarwebloem vervangen door fijn maismeel.

Benodigdheden:

  • 300gr tarwebloem
  • 100 gr maismeel, fijn
  • wat polenta, grover maismeel om het deeg door te rollen
  • 5,5 gr gedroogde gist
  • 8 gr bakkerszout
  • 2 el zonnebloemolie
  • 230 á 240 ml lauwwarm water
  • broodbakblik

Werkwijze:
Doe alle droge ingrediënten, behalve de polenta, in de mengkom en roer alles goed door elkaar. Voeg dan het lauwwarme water en de zonnebloemolie toe. Laat het deeg ca. 10 tot 15 min. kneden op stand 2 van de kneedmachine, totdat er een soepel en elastisch deeg ontstaat. Eventueel controleren door een vliesje te trekken, net als een kauwgom-bel. (met de hand kneden kan ook, maar dan duurt het langer).

Laat het deeg dan 1 uur, in een licht ingevette en afgedekte kom, op kamertemperatuur in volume verdubbelen.

Vet je broodbakblik lichtjes in met wat boter of zonnebloemolie.

Haal het deeg uit de kom en druk het voorzichtig plat (doorslaan heet dat) en vorm het deeg tot een langwerpig brood. (zie uitleg bij een van mijn andere recepten) Strooi wat polenta op het werkblad. Maak dan je handen een klein beetje nat onder de kraan en bevochtig de buitenzijde van het deeg. Rol dan het deeg voorzichtig door de polenta. Het maakt niet uit wanneer er ook mais op de zijkant komt. Leg het deeg dan in het broodbakblik en dek het af met een douchemutsje. Weer 1 uur, op kamertemperatuur, laten rijzen. Intussen de oven goed voorverwarmen op 200 graden.

Plaats het blik in het midden van de oven en bak het brood in ca. 30 á 35 min. goudbruin. Haal het uit de vorm en leg het daarna op een rooster om af te koelen. Pas aansnijden wanneer het volledig koud is.

Je kunt dit brood ook in de vriezer bewaren.


Lekker Tafelen (Xandra)

Lekker Tafelen (Xandra)

Het is ontzettend leuk om zelf brood te bakken! Het blijft elke keer weer een klein wonder. met een beetje geduld en liefde, kun je van allemaal losse ingredienten, een heel lekker brood maken. En geloof me, echt iedereen kan het (leren)!


Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Jet kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*