Zalmmousse van gerookte zalm – serveer gerookte zalm als smeerbare mousse, lekker als voorgerecht met brood of als variatie op de borrelplank.
Zalmmousse van gerookte zalm
Deze zalmmousse van gerookte zalm is vrij stevig door het gebruik van gerookte zalm. Door de gerookte vis fijn te pureren met crème fraîche wordt het een soort paté. Na het pureren roer je de mayonaise er luchtig door om hem iets lichter te maken. De zalmmousse is niet gemaakt met gelatine of geklopte slagroom en hoeft daarom niet op te stijven, je kunt de zalmmousse direct serveren.
Zalmmousse, mousse van paling of mousse van forel. Kiezen maar!
In plaats van gerookte zalm kun je ook andere soorten gerookte vis zoals forel of makreel gebruiken. Deze vis kun je op dezelfde manier verwerken tot een snelle en smakelijke vismousse. Je kunt de zalmmousse en alle andere soorten vismousse serveren als voorgerecht met gerookte zalm. De mousse is ook erg geschikt om samen met sla en frisse groenten op een sandwich te serveren als lunchgerecht. En een vismousse is ook heel goed te gebruiken op een borrelplank in plaats van een vissalade.
Geef echt lekker brood bij de zalmmousse
Ook een mousse van gerookte zalm verdient een lekker stukje brood. Welk brood je serveert, maakt echt een groot verschil. Ga niet voor de afbakbroodjes, maar neem een lekker desembrood wat je eventueel eerst even roostert.
Voorgerechten met gerookte zalm
Een voorgerecht maakt een maaltijd compleet. Houd je van vis? Hier vind je de allerlekkerste recepten voor voorgerechten met gerookte zalm.
Zalmmousse van gerookte zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram gerookte zalm
- 75 gram mayonaise
- 75 gram crème fraîche
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel tomatenketchup
- 1 theelepel whiskey
- zout/peper
- 4 blaadjes little gem
- een stukje komkommer in kleine blokjes
- 4 cherrytomaatjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zalmmousse van gerookte zalm:
Snijd 4 mooie stukjes van de zalm voor decoratie. Snijd de rest van de zalm in stukjes en doe deze samen met de crème fraîche, tomatenketchup, whiskey en citroensap in een blenderbeker. Blender alles tot een gladde massa. Roer goed door en schep er de mayonaise door. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Doe de zalmmousse in een spuitzak of als je deze niet hebt in een diepvrieszakje en leg dit in de koelkast. Snijd de cherrytomaatjes in 4 stukken. Snijd de blaadjes sla in zeer fijne reepjes en verdeel deze over 4 schaaltjes. Knip een punt van de spuitzak en spuit de zalmmousse in een bol op de gesneden sla. Verdeel er de achtergehouden zalm, de komkommerblokjes en de kerstomaatjes over. Serveer de zalmmousse met lekker vers brood naar keuze.
Tafel lekker !!