Witlof uit de koekenpan met kaassaus, een recept uit nood geboren. Het was de bedoeling dat we witlof met ham en kaas uit de oven zouden eten. Maar omdat mijn oven deur niet meer goed sluit moest ik wat op het gas maken. Ik had de witlof grof kunnen snijden en dan roerbakken, maar ik heb ze heel gehouden.
Ingrediënten (4 personen)
- 6 struikjes witlof doormidden gesneden
- 200 gr pancetta aan één stukje heel fijn gesneden
- 3 sjalotjes fijn gesneden
- Olijfolie om in te bakken
- 20 ml witte wijn
- 200 gr Kernhem geraspt
- 1 pakje kookroom light
- Een paar takjes verse tijm de blaadjes eraf geritst
- Zwarte peper uit de molen
Bereiding
Was de witlof snijdt het kontje eraf en snijdt de witlof in de lengte doormidden. Verhit een klein beetje olijfolie in koekenpan en leg de witlof struikjes op de platte kant in de pan. Laat even op hoog vuur bakken en keer ze na een minuut of 5 om. Laat ze lekker bruin worden aan beide kanten. Zet de pan op een vuurverdeler en laat de witlofstruikjes gaar worden. Wel regelmatig keren. Zet een tweede koekenpan op het vuur en verhit er wat olijfolie in. Fruit de sjalotjes even aan, niet bruin laten worden n doe er dan de pancetta bij. Laat dit mengsel een minuut of 5 samen bakken. Blus het dan af met de witte wijn en roer er de kookroom doorheen. Voeg dan de geraspte kernhem door en laat de kaas op middelmatig vuur zacht worden. Breng op smaak met de tijm en zwarte peper uit de molen.
Tip: Serveer de witlof en de saus apart.
Serveer met tagliatelle.