Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne

Zelf Chili con carne maken is makkelijk!

Voedselfabrikanten doen ons geloven, dat je een PAK nodig hebt om dit heerlijke gerecht te maken. Maar dat is volslagen onzin. Ook heb je niet eindeloos veel kruiden en specerijen nodig. De basis is simpel: chilipoeder (of chilivlokken, of: als je het helemaal mild wilt houden, paprikapoeder), gemalen komijn (djintan) en oregano. Als je die in de juiste verhouding naar smaak mengt, krijg je al een heerlijke chili. Een ander trucje om de chili lekker te krijgen, is om de uien geruime tijd in een royale hoeveelheid olie te bakken. Ze krijgen dan een heerlijke, zoetige smaak én worden lekker krokant. Al zin gekregen?

Waarom dit recept voor Chili con carne?

Tja, een échte Mexicaan zou me vervloeken: bonen in de Chili con carne! Chili con carne is eigenlijk vooral heel veel pepers (de chili) en heel veel vlees (de carne). Maar dat recept past toch minder bij het smaakpalet van de gemiddelde Nederlander. Of bij kinderen. Via Noord-Amerika veroverde een aangepast gerecht de wereld, met meer ingrediënten en iets minder pit, en ik laat me daar graag door leiden.  Tóch noem ik het Mexicaanse Chili, omdat ik graag Mexico de credits geef voor dit heerlijke gerecht. Natuurlijk geeft iedereen er weer een eigen draai aan. Dit is dan ook weer míjn draai. Maar wel eentje die op veel lof kan rekenen. Niet alleen in het gezin, ook bij diverse vrienden. Hoogste tijd dus om dit recept met jullie te delen.

Recept voor Chili con carne

Nodig voor 4 personen:

 • 500 gr. (runder)gehakt
 • 3 el. olijfolie
 • 3 uien
 • 2 à 3 paprika’s
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 blik kidneybonen
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1/2 tl. chilipoeder
 • 2 à 3 tl. gemalen komijn
 • 1 tl. oregano
 • peper en zout
 • 250 à 300 gr. (basmati)rijst

eventueel nog:

 • een paar druppels worcestersaus
 • 1 tl. gerookt paprikapoeder en/of gewoon paprikapoeder
 • 100 gr. cheddar-kaas
 • 1 bakje zure room à 125 ml.
 • half bosje koriander

Chili con carne

Snipper de uien grof en doe ze in een (stoof)pan met een dikke bodem, met de olijfolie en zet het vuur halfzacht. Roer de uien af en toe om. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de witte randjes en snijd ze in blokjes. Voeg de paprika’s toe aan de uien en laat ze meebakken. De uien moeten ongeveer 15 à 20 minuten bakken.

Ontvel de teentjes knoflook en verwijder de groene kern. Pers de teentjes knoflook uit boven de pan en roer weer even om. Voeg nu het vlees toe, zet het vuur iets hoger en hussel het goed om, zodat alles snel dicht schroeit. Zet het vuur weer lager en voeg nu de kruiden toe, eventueel nog wat druppels worcestersaus en het blikje tomatenpuree. Vul het lege blikje tomatenpuree nog tweemaal met water en voeg dat toe, zodat alles een beetje smeuïg wordt. Voeg nu de bonen toe. Breng alles op smaak met peper en zout en laat het nog even doorsudderen op een zacht vuurtje. Je kunt het vuur nu ook uitzetten, en later weer opwarmen.

Breng de rijst aan de kook, zoals je gewend bent en misschien wil je nog wat koriander fijnhakken en wat cheddar raspen, om later nog op de chili con carne te serveren. Was dat nu zo moeilijk?

Tips ten slotte om van deze chili con carne een echt feestje te maken

Wil je het helemaal feestelijk maken, dan zorg je ook nog voor extra bakjes erbij met wat schijfjes Jalapeño peper, een zelfgemaakte guacamole en een zelfgemaakte tomaten-salsa. Serveer er een heerlijke Mojito bij en het fiesta is compleet.


Laat je een leuke reactie achter?

Deel: "Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne" met je culinaire vrienden

Vond je dit artikel interessant? Laat het je vrienden ook weten. Je kunt het rechtstreeks met ze delen met behulp van onderstaande buttons. Heb je suggesties of vragen? Laat het ons weten via het formulier onder deze pagina. Wil je meer weten over dit onderwerp? Gebruik de groene buttons om meer te lezen over dit culinaire onderwerp.Meer over vergelijkbare onderwerpen
bonenhoofdgerechtenmexicaansnazomerPeulvruchten
Vanessa van Koppen

Vanessa van Koppen

Sinds 2013 professioneel met koken en schrijven bezig. Ik wil zoveel mogelijk mensen plezier in het koken en lekker eten bijbrengen. Regelmatig op de maandag te horen bij Schepper&Co radio over gerechten met een verhaal. Veel informatie vind je ook op mijn website voor de feestdagen: www.sacrecuisine.nl

Je las: Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne. Lees ook:

Geen reacties

Schrijf een reactie
Nog geen reacties Je kunt de eerste zijn om te reageren op dit bericht!

Schrijf een reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd*