Er zijn weer volop spruiten. Men zegt dat daar eerst de vorst over moet, maar dat is wel een beetje achterhaald. Met onderstaand gerecht kun je op een lichte manier al lekker genieten en vooral iets bijzonders op tafel zetten. Oh ja, je moet wel even de tijd nemen om ’s middags de spruitjes schoon te maken, het is dus vooral geen last minute gerecht.
- 500 gram biefstuk
- 700 gram spruitjes
- 3 sjalotjes
- 3 wortels
- 5 takjes peterselie
- 100 ml. droge witte wijn
- 150 ml. groentebouillon
- 1/2 biologische citroen
- 2 eetlepels olie
- zout en zwarte peper
- 3 eetlepels boter
- nootmuskaat
- suiker
Pel de sjalotjes en hak ze fijn. Maak de wortelen schoon en snijd ze in niet al te dunne reepjes. Was de spruitjes en haal voorzichtig alle blaadjes los. Was de peterselie, droog deze en pluk het blad van de stelen. Hak dit fijn.
Verhit de olie in een koekenpan of hapjespan. Bak hierin de biefstuk in ca. 5 minuten om en om tot deze de gewenste gaarheid heeft. Breng op smaak met zout en peper. Haal dan het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan. Doe de wortelreepjes en de helft van de sjalotjes (in z’n geheel, of gehalveerd) in de pan. Bak op halfhoog vuur ca. 2 minuten. Voeg 50 ml. witte wijn en 50 ml. bouillon toe. Rasp de schil van de halve citroen erboven. Laat het geheel nog 3 minuten koken en doe over in een ruime schaal.
Snipper de overige sjalotjes. Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan. Bak hierin de sjalotjes in ca. 2 minuten glazig. Giet er de overige (100 ml.) bouillon en de overige witte wijn (50 ml.) bij en breng aan de kook. Doe de spruitenblaadjes in de pan en kook het geheel in ca. 5 minuten gaar. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Doe de spruitenblaadjes bij de wortelreepjes in de schaal en schep goed om. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Schep de vleesreepjes en de peterselie erdoor. En doe er eventueel naar smaak een klein lepeltje suiker bij. Schep alles nog eens goed om en serveer met lekker grof en donker brood.
Spruitjes over? Kook ze kort en roerbak ze in kruidenboter met cherrytomaatjes. Een fantastisch bijgerecht