Warme quinoa salade met gegrilde groenten en pom pom blanc – Quinoa is het nieuwe eten zegt men wel eens. Prima natuurlijk, er is niets mis met het product quinoa. Helaas rook de marketing dit ook. De stijgende vraag naar dit product had dan ook vrijwel direct als gevolg dat er weer boeren onder druk kwamen te staan. Er moest meer geproduceerd worden en de prijzen moesten omlaag, met alle gevolgen van dien. Gelukkig worden er weer nieuwe initiatieven genomen. Zo is er inmiddels gewoon quinoa van Nederlandse telers. La place is hier al helemaal op overgestapt. Met deze Nederlandse quinoa ging ik aan de slag.
Bijzonder
Na ons bezoekje aan Koolen champignons in Slochteren schreven we al het één en ander over hun paddenstoelen. Enige tijd later stuurde ze mij deze prachtige paddenstoel met de al even mooie naam Pom Pom Blanc. Het deed me onmiddellijk denken aan de pom pom die we vroeger maakten. De zacht behaarde, op zaagsel gekweekte paddenstoel heeft daar ook echt iets van weg. Het is serieus gewoon vervelend om ‘m aan te snijden. Net als bij de meeste paddenstoelen is ook deze een week houdbaar. Het versnijden heb ik dan ook zo lang mogelijk uitgesteld, en menig kind heeft zich hier in huis verwondert over dit prachtige stukje natuur. Voor het maken van een gerechtje besloot ik dan ook de structuur zoveel mogelijk in tact te houden. Ik sneed er dikke plakken van en legde ze kort in een licht met olie ingewreven grillpan. Het resultaat is al even mooi. De milde, nootachtige smaak zag ik helemaal voor me in een salade met de eerder genoemde quinoa.
Hou het simpel
Quinoa koken, groenten grillen, een lichte dressing erover en alle smaken zoveel mogelijk laten voor wat ze zijn. Dat was de opdracht die ik mezelf gaf en echt, meer is niet nodig! Mocht je in de gelegenheid zijn om ook eens een pom pom blanc aan te snijden, dan raad ik je dit gerecht zeker aan. Heb je niet de beschikking over de pom pom blanc, vervang deze dan door oesterzwammen.
Warme quinoa salade met gegrilde groenten en pom pom blanc
- 300 gram Nederlandse quinoa
- 1 pom pom blanc
- 1 grote courgette
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- wat takjes verse koriander
- 1 eetlepel arachide olie
- 5 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 eetlepels citroensap
- zout en peper
Kook de Quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. Snij ondertussen de pom pom blanc in smalle plakken. Snij de courgette in dunne, lange repen. Maak de paprika’s schoon en snijd ook deze in dunne repen. Verhit een grillpan met slechts 1 eetlepel olijfolie. Verdeel deze met een bakkwastje of met keukenpapier goed door de pan. Er mag echt maar een dun vliesje olie in de pan aanwezig zijn. Gebruik je teveel olie dan heb je straks een rookbom in de keuken. Zorg dat de grillpan gloeiend heet is en leg er de groenten in. Laat even liggen tot er van die mooie zwarte strepen ontstaan. Draai de groenten om en laat nog even kort bakken op de andere kant.
Giet de quinoa af in een zeef. Verdeel over vier borden. Maak de salade op met de gegrilde groenten. Klop 5 eetlepels extra vierge olijfolie met 2 eetlepels citroensap tot een dressing. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Verdeel de dressing over de bordjes. Strooi er tot slot wat verse koriander over.
Voor de oplettende lezer: Op mijn foto ligt geen koriander maar bladselderij.
Tafel lekker !!
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?