Een aardappelgratin kun je op vele manieren maken. Houd je van een beetje pittig dan moet je zeker deze eens proberen.
- 750 gram vastkokende aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 blikje ansjovisfilets
- 750 gram uien, in dunne ringen
- 250 ml room
- 100 gram geraspte Gruyèrekaas
Schaaf de aardappels zo dun mogelijk. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en smelt hierin de helft van de ansjovis op laag vuur. Voeg de uien toe en bak 7-8 minuten. mee. Breng de room op smaak met peper. Verwarm de oven voor op 165°C. Leg een laagje aardappels in een ingevette ovenschaal, beleg met een laagje ui en ga zo door tot alles op is. Overgiet met de room. Bestrooi de gratin met de kaas en verdeel de overgebleven ansjovisjes erover. Bak de gratin 55-60 minuten tot deze goudbruin en gaar is.