Voorafje van avocado met garnalen
Soms zijn er van die momenten dat je extra lekker wil tafelen en daar hoort een feestelijk voorafje bij. Vandaag viel de keuze op avocado met garnalen en het was smullen. De garnalen heb ik eerst gemarineerd .
Marineren doe je om een gerecht smaakvoller en (bij vlees en vis) malser te maken. Een marinade bestaat meestal uit een vet (olie), een zuur (azijn of bijvoorbeeld het sap van limoen en citroen of wijn) en een toevoeging van (verse) kruiden en specerijen en smaakmakers(knoflook). Soms voeg je er ook nog een zoetje aan toe zoals honing.
Ook je sausje kun je zelf maken, bijvoorbeeld van Griekse yoghurt of creme fraiche aangevuld met verse kruiden en een beetje peper en zout. In dit geval gebruikte ik mayonaise gemengd met chilisaus.
De avocado garneren we met een beetje verse salade en wat kleurrijke ingrediënten en zo tover je met een klein beetje extra werk een smaakvol gerechtje op tafel.
voor 2 personen:
- 1 avocado
- 150 gram gekookte garnalen (Noorse of Hollandse)
marinade voor de garnalen :
- sap van 1 limoen
- 2-3 el olijfolie
- 1 teentje knoflook (fijngehakt of uit de pers)
- halve rode peper (in kleine stukjes gesneden)
- vleugje honing
- verse munt ( 5-6 blaadjes fijngehakt)
sausje voor op de garnalen (na het marineren) :
- 2 el mayonaise
- 1 el (zoete) chilisaus
garnering : gemengde salade, paar kerstomaatjes, plakjes citroen en wat fijngesneden rode peper
Als eerste maak je de marinade: doe alle ingrediënten in een kom en roer ze goed door. Dan voeg je de garnalen toe en schept ze goed om met de marinade. Laat ze 1 uur marineren.
Halveer de avocado en verwijder de pit.
Giet de marinade af voor je de avocado vult met de garnalen. Het vullen gaat makkelijk, je gebruikt gewoon de ruimte waar de pit heeft gezeten.
Roer de mayonaise en de (zoete) chilisaus in een kommetje goed door elkaar en doe vervolgens een toefje bovenop de garnalen.
Tijd om het bordje op te maken: verdeel wat gemengde salade over het bord en leg de avocado in het midden. Verdeel een paar kerstomaatjes, wat kleine stukjes peper over de salade en als laatste verdeel je een paar plakjes citroen over de salade. Nu nog een paar druppels olijfolie en citroensap erover sprenkelen, klaar! Een heerlijk voorafje.
Eet smakelijk 🙂