De naam die Annabel Langbein aan deze super, lekkere energiereepjes heeft gegeven is wellicht wat vreemd. In eerste instantie deed het mij aan de winter en vetbolletjes voor de koolmeesjes denken. Toch werd mijn nieuwsgierigheid gewekt bij het zien van de mooie foto die naast het recept geplaatst is. Mmmmm … die zien en smakelijk uit en ze zijn helemaal niet moeilijk te maken. Laat ik nu de meeste benodigdheden op voorraad hebben, komt dat even goed van pas. Ik heb maar de helft van het recept gemaakt en wanneer ik een ingrediënt heb vervangen door iets anders staat dat er tussen haakjes achter.
Vogelzaadreep (blz. 266 Simple Pleasures)
Mueslirepen hebben onze supermarkten veroverd, maar ze zijn duur en bevatten meestal buitensporig veel suiker. Deze vogelzaadrepen zijn een een gemakkelijk, goedkoop en heerlijk alternatief – en je weet precies wat erin zit. Je kunt er elk mengsel van zaden en granen voor gebruiken en de rozijnen kun je vervangen door om het even welk soort gedroogd fruit. Als je niet van pindakaas houdt, kun je ook geconcentreerde melk gebruiken.
Wat heb je nodig voor ca. 30 repen:
- 300 gr havervlokken
- 150 gr sesamzaad
- 150 gr pompoenpitten
- 150 gr zonnebloempitten
- 150 gr rozijnen of andere gedroogde vruchtjes (cranberries & abrikozen)
- 120 gr boter (roomboter)
- 100 gr ruwe rietsuiker (palmsuiker)
- 80 ml golden syrup (ahorn sirup)
- 5 el pindakaas of andere notenboter
Zo maak je de vogelzaadrepen:
Verhit de oven tot 180 graden en vet een brownievorm van 30 bij 21 in (Ik heb een kleinere vorm gebruikt, omdat ik maar het halve recept hebt gemaakt).
Meng de havervlokken en de sesamzaadjes met de pompoen- en de zonnebloempitten op een bakplaat en rooster ze goudbruin (ongeveer 15 minuten). Kieper ze in een grote mengkom, laat ze afkoelen en doe er de rozijnen of andere gedroogde vruchtjes bij.
Roer de boter, suiker, golden syrup en pindakaas of andere notenboter in een pan op een matig vuur door elkaar en blijf roeren tot de boter gesmolten en de suiker opgelost is. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur laag en laat het, zonder deksel, al roerend 5 minuten koken.
Roer er de droge ingrediënten door, druk het mengsel in de ingevette brownievorm en zet hem 2-3 uur in de koelkast alvorens de koek in repen of vierkantjes te snijden. (Mijn tip: je kunt warme spullen beter niet in de koelkast zetten, in de brownievorm af laten koelen op het aanrecht gaat prima!) Verpakt in een luchtdicht afgesloten bak, blijven deze vogelzaadrepen een paar weken goed.
- Simple Pleasures’ van Annabel Langbein
- ISBN 9789000325207
- 25 euro
- Paperback
- Uitgever Unieboek | Het Spectrum
- 2013
- Taal Nederlands