Venkel is een heerlijke groente met een zachte anijssmaak, een echte zomergroente, die niet zo zwaar op de maag valt. Venkel wordt veel gebruikt in diverse salades. Ik koos er deze keer echter voor hem door de aardappels te verwerken en er een heerlijke zachte puree van te maken. Worteltjes doen het dankzij hun zoete smaak zeker bij kinderen altijd wel goed, ik maakte ze nog iets zoeter door ze te karameliseren. Vervolgens zorgde ik voor een beetje pit door de ribkarbonade te marineren in een marinade van ketjap, sambal, knoflook en een uitje en liet ze heerlijk gaar sudderen.
De lekkerste karbonade bereiden? Tips & Recepten
Alles over de karbonade. Niet alleen een karbonade bereiden maar ook meer weten over de verschillende soorten. Inclusief recepten uiteraard.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Venkelpuree met gekarameliseerde wortel en ribkarbonade
Venkelpuree;
- 500 gram aardappelen
- 4 teentjes knoflook
- 2 venkelknollen
- olijfolie
- 600 ml warme melk
- nootmuskaat/zout/peper naar smaak
Schil de aardappelen en pel de knoflook, laat deze samen in iets gezouten water gaar koken in ongeveer 20 minuten. Snij de venkelknollen in reepjes. Verhit de olijfolie in een hapjespan. Voeg de venkel toe en laat 25 minuten smoren op een zacht vuurtje. Laat zo de venkel lekker zacht worden.
Giet de aardappelen en knoflook af en stamp deze fijn. Pureer vervolgens de venkel en roer deze door de puree. Warme melk toevoegen, flink doorroeren en op smaak brengen met nootmuskaat, zout en peper.
Gekarameliseerde wortel;
- 1 bos peentjes
- 20 gram boter
- 2 theelepels suiker
- 200 ml groente bouillon
Maak de wortel schoon, laat een klein stukje van het loof zitten, dit staat leuk bij het opdienen. Smelt de boter in een ruime pan, zorg dat de boter niet bruin wordt. Roer de wortels voorzichtig door de boter, zorg dat de boter helemaal rondom de wortel zit. Strooi vervolgens de suiker over de wortels en schenk de bouillon erbij. Laat de wortels met een deksel op de pan 6 minuten zachtjes stoven, de wortels zijn dan beetgaar, wilt u ze nog zachter laat ze dan 2 minuten langer stoven. Verwijder dan de deksel en laat op hoog vuur het vocht verdampen, blijf wel roeren in de pan. Het suiker/boterlaagje gaat nu karameliseren en zodra het vocht is opgelost zijn de wortels klaar.
Ribkarbonade;
- 4 ribkarbonades
- 4 eetlepels ketjap
- 1 theelepel sambal
- 1 teen knoflook
- 1 ui zeer fijn gesneden
- 300 ml kokend water
Meng de ingredienten voor de marinade. Smeer de karbonades hiermee in. Laat ze vervolgens nog een uurtje afgedekt liggen zodat de marinade lekker in het vlees kan trekken. Verhit wat boter in een pan, bak vervolgens de karbonades aan beide kanten bruin (1 minuut aan elke kant). Voeg vervolgens het water en de overgebleven marinade toe en laat de karbonades in een afgedekte pan in 2 uurtjes gaar stoven.