Bijgerecht voor 4 personen.
- 4 venkelknollen
- peper en zout
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 50 gram ham
- 2,5 deciliter kookvocht
Snijdt de bovenste stelen die nog aan de venkelknol zitten en de onderste schijf van de knol weg. Neem van oudere knollen ook de buitenste “rokken” weg. Bewaar wat het fijne groen dat aan de stelen zit. Snij de knollen in stukken en was ze. Kook de venkel in een pan met een beetje water en een snufje zout en peper in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze goed uitlekken, maar bewaar het kookvocht. Als het kookvocht geen 2,5 deciliter is vul het dan aan met wat melk. Snipper de ham fijn. Smelt de boter in een pan, roer er de bloem door en beetje voor beetje het kookvocht tot er een mooie gladde saus is ontstaan. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en schep er de venkel en de hamsnippers door. Laat het geheel goed warm worden en strooi er wat van het fijngehakte venkel groen over. Lekker met gekookte aardappelen en een balletjes gehakt.